Euleks primio zahtev suda, nema ovlašćenje da hapsi Labana

Misija Euleks saopštila je da je primila zahtev od srpskih vlasti u novembru prošle godine da uhapsi Radomira Labana, koji je u kosovskoj skupštini imenovan za sudiju kosovskog ustavnog suda, ali da misija, s obzirom na sadašnji mandat, ne može da preduzme takvu akciju.

"Misija Euleks primila je pismo od predsednika suda u Kraljevu koji je tražio asistenciju za izvršenje konačne odluke. Misija u sadašnjem mandatu nema ovlašćenja da sprovede zahtev. Ova činjenica je već saopštena pismom Osnovnom sudu", navodi se u odgovoru Euleksa, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Radomir Laban izabran je za sudiju Ustavnog suda na Kosovu na predlog i uz podršku i poslanika Srpske liste, koji su u obrazloženju naveli da ima veliko pravno iskustvo, sa profesionalnom reputacijom javnog i ustavnog prava, kao i da poseduje "visoko moralne kvalitete i integritet".

Labana pravosudni organi u Srbiji traže zbog izdržavanja šestogodišnje kazne, jer je jedan od ukupno 21 osuđenog u slučaju takozvane "carinske mafije", a koji se vodio pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal u Beogradu 2012. godine.

Za njim je raspisana i Interpolova poternica, na osnovu zahteva Ministarstva pravde Srbije, a Osnovni sud u Kraljevu je uputio zamolnicu Kancelariji specijalnog predstavnika EU u Prištini sa molbom da preduzmu mere iz svoje nadležnosti i Labana "liše slobode" radi izdržavanja zatvorske kazne.

U međuvremenu, u kabinetu Hašima Tačija je Radiju Slobodna Evropa rečeno da ga, "zbog sumnji koje su se pojavile u vezi s Labanovom prošlošću", kosovski predsednik neće imenovati dok nadležni bezbednosni i pravosudni organi ne sprovedu potpunu proveru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво