Mladićeva odbrana traži poništenje presude

Odbrana Ratka Mladića zatražila je poništenje prvostepene presude Haškog suda, kojom je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida, zločina protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, saopštio je Mehanizam za krivične sudove u Hagu.

Kako odbrana ističe, presuda je doneta u periodu kada su "mentalne i kognitivne sposobnosti optuženog bile ugrožene" i verovatno nisu dozvolile svrsishodno učestvovanje i razumevanje procesa.

Odbrana je zatražila od žalbenog veća Mehanizma, koji je nasledio Haški tribunal, da se proces obustavi sve dok ne bude medicinski utvrđeno da je Mladićevo zdravstveno stanje stabilno te da može u njemu da učestvuje.

Odbrana ističe da Mladić nije u stanju da smisleno učestvuje u procesu, što se "ne može ignorisati i ostati nerešeno".

U svom zahtevu odbrana se poziva na zaključak neurologa i sudskog stručnjaka dr Gorice Đokić, da je Mladićevo zdravlje ozbiljno narušeno u periodu od 2013. do 2017. godine.

Osnovna ljudska prava zahtevaju da nijedna presuda ne može da bude izrečena nekome ko nije sposoban da u procesu uspešno učestvuje, naglasila je Mladićeva odbrana.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012. godina, a prvostepena presuda mu je izrečena u novembru 2017. godine, kojom je osuđen na doživotni zatvor.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво