SAD Haradinaju: Nećemo blokirati rusku inicijativu za formiranje novog Specijalnog suda

Američke diplomate u Prištini upozorile su predstavnike centralnih kosovskih vlasti da bi mogao da bude aktiviran "Plan B" za formiranje Specijalnog suda, ukoliko važeći zakon bude ukinut u kosovskoj skupštini.

Poruku Sjedinjenih Država preneo je vršilac dužnosti američkog ambasadora u Prištini, Stiven Benks, prenosi Koha ditore.

Izvori novina u kabinetu premijera preneli su da je Benks ove nedelje imao nekoliko sastanaka sa šefovima institucija, podsećajući ih na posledice koje će Kosovo imati ukidanjem Zakona o Specijalnom sudu.

"Vršilac dužnosti američkog ambasadora u Prištini, Benks, sastao se juče sa premijerom Haradinajem i objasnio mu posledice ukidanja Zakona o Specijalnom sudu. Rekao je da SAD u Savetu bezbednosti UN neće blokirati nikakvu rusku inicijativu u vezi sa stvaranjem sličnog suda", preneo je izvor lista.

Sinoć su se oglasile i zemlje Kvinte, poručivši Prištini da napusti svaku pomisao o ukidanju ili ponovnom pregovaranju o bilo kom aspektu Zakona o specijalizovanim većima.

"Takav potez postavlja pod znak pitanja posvećenost Kosova vladavini prava i njime se rizikuje sve ono što je Kosovo postiglo. Postavlja interese određenih pojedinaca iznad interesa kosovskog društva. Osuđujemo takav potez i svako ko to podržava odbaciće partnerstvo Kosova sa našim zemljama", naglašava se u zajedničkom saopštenju predstavnika zemalja Kvinte.

Njihova reakcija usledila je nakon što je premijer Ramuš Haradinaj izjavio da će vlada podržati stav skupštine ukoliko bude ukinut Zakon o Specijalnom sudu i posle najave predstavnika pokreta "Samoopredeljenje" da će podržati ukidanje Zakona u kosovskoj skupštini.

Kosovski advokat Azem Vlasi smatra da nije moguće poništiti Zakon o Specijalnom sudu te da kosovske vlasti bespotrebno stvaraju napetu situaciju pokušavajući da ga stave van snage.

Vlasi je u izjavi za Radio Kosovo 2, program na srpskom jeizku, da bi Kosovo zbog toga moglo da pretrpi velike posledice.

"Očigledno da oni ne razmišljaju na posledice koje Kosovo može pretrpeti. To može dovesti do teške konfrontacije sa zapadnoevropskim zemljama i sa SAD. Zato su zemlje Kvinte još jednom upozorile, ali ja sam uveren da Skupština Kosova neće poništiti taj Zakon koji je sama donele 2015. godine. Samo se stvaraju napetosti između Kosova i zemalja Zapadne Evrope i SAD", ocenjuje on.

Vlasi, koji je i advokat, napominje da Zakon o Specijalizovanim većima ne može da se ospori, prenosi RTK2.

"Ako imaju neku informaciju da će najviši predstavnici kosovskih institucija biti optuženi od strane Specijalnog suda, ipak ovaj pokušaj izgleda smešan, tako da možda se radi o pokušaju da se trguje sa strancima", ističe Bekim Bljakaj iz Fonda za humanitarno pravo na Kosovu.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво