Земље Квинте Приштини: Одбаците помисао о укидању Специјалног суда

Представници утицајних земаља Запада у Приштини упозорили су да нема разлога да се заустави рад Специјализованих већа (Специјалног суда), позивајући руководиоце централних косовских институција, лидере странака и посланике скупштине да напусте сваку помисао о укидању или поновном преговарању о било ком аспекту Закона о Специјализованим већима.

"Такав потез поставља под знак питања посвећеност Косова владавини права и ризикује све оно што је Косово постигло. Он поставља интересе одређених појединаца изнад интереса косовског друштва. Осуђујемо такав потез и свако ко то подржава одбациће партнерство Косова са нашим земљама", наглашава се у заједничком саопштењу представника земаља Квинте.

Земље Квинте, како се додаје, подстичу све косовске лидере и чланове скупштине да се изјасне против те иницијативе и да искрено обавесте грађане о оштрим негативним последицама, укључујући и последице по "међународну и евроатлантску интеграцију" уколико Косово настави у том смеру.

"Истовремено, очекујемо од свих држава да кривично гоне или да у потпуности сарађују у кривичном гоњењу наводних злочина почињених на Косову", наводе представници земаља Квинте.

Истичу да су "дубоко забринути због текућих напора да се наруши рад Специјализованих већа, као и председничким помиловањима од 29. децембра за три особе осуђене за убиство у случају познатом као 'случај породице Хајра'".

"Већа су нарочито важан део посвећености Косова владавини права и ангажовања Косова на решавању злочина почињених на његовом тлу", додају амбасадори утицајних западних земаља.

Подсећају да су земље Квинте дугогодишњи и истински пријатељи Косова.

"Почевши од наше подршке НАТО интервенцији, пожртвовању наших војника на Косову, па све до нашег раног признавања косовске независности и нашој сталној подршци вашем развоју, трудили смо се да подржимо вашу земљу. Ваш успех је у нашем интересу. Међутим, ми ћемо увек инсистирати да Косово треба да подржи правду", закључује се у реаговању представника земаља Квинте.

Њихова реакција је уследила након што је премијер Рамуш Харадинај изјавио да ће влада подржати став скупштине уколико буде укинут Закон о Специјалном суду и најави представника покрета "Самоопредељење" да ће подржати укидање закона.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво