"Sud za zločine OVK će raditi nezavisno, štiteći svedoke"

Predsednica specijalnog suda za zločine OVK Ekaterina Trendafilova izjavila je da će taj sud raditi "nezavisno, štiteći sigurnost i bezbednost svedoka, kao i osnovna prava optuženih osoba".

Na prvoj konferenciji za štampu u sedištu suda u Hagu, bugarska pravnica Trendafilova je najavila da će sud postati operativan sedam dana po usvajanju Pravilnika o postupku i dokazima.

Trendafilova je rekla da je već pokrenula postupak za sazivanje plenarne sednice sudija, na kojoj će biti revidirana neke od odredbi Pravilnika o postupku i dokazima za koje je Ustavni sud Kosova utvrdio da nisu u skladu s Ustavom Kosova.

Specijalno veće Ustavnog suda Kosova pri sudu u Hagu ocenilo je 26. aprila da devet od 208 pravila moraju da se revidiraju na plenarnoj sudijskoj sednici.

Trendafilova je izrazila očekivanje da će te neophodne izmene pravila rada i postupanja suda biti usvojene do kraja maja, posle čega će ih ponovo preispitati veće Ustavnog suda Kosova.

Pravilnik o postupku i dokazima stupiće na snagu, po rečima Trendafilove, sedam dana pošto ga potvrdi Ustavni sud.

Od tog trenutka, sud za zločine OVK moći će da "prima podneske i vodi krivični postupak".

O nalazu Ustavnog suda Kosova da pojedina pravila nisu usklađena s Ustavom, Trendafilova je rekla da "nije neuobičajeno da se se zakonodavni dokumenti podvrgavaju striktnom ocenjivanju i na taj način učvršćuju".

"Ovo je još jedan dokaz i garancija profesionalizma, nezavisnosti i objektivnosti sa kojima će se voditi postupci", rekla je Trendafilova, kako je saopšteno iz haškog sedišta novog suda.

Taj sud će, kako je zvanično najavljeno, "voditi sudske postupke o navodima koji proističu iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od 7. januara 2011. u kojem se iznose navodi o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim delima".

Specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti u izveštaju je pisao o zločinima OVK nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano.

Navode iz Martijevog izveštaja istraživala je pre formiranja suda specijalna radna grupa EU koju je predvodio američki pravnik Klint Vilijamson.

Pre odlaska sa te dužnosti, Vilijamson je potvrdio da je pronašao dokaze za neke od tvrdnji izloženih u Martijevom izveštaju.

Sud u Hagu nadležan je za zločine počinjene od 1998. do 2000. godine.

Vilijamsona je na dužnosti glavnog tužioca novog suda nasledio Dejvid Švendiman, takođe Amerikanac.

U medijima na Kosovu više puta je nagoveštavano da bi novi sud prve optužnice protiv nekih od bivših oficira OVK mogao podići do kraja ove godine.

Za potpredsednika suda postavljen je Kit Rejnor iz Velike Britanije.

Sudije veća Ustavnog suda pri specijalnom sudu su Roland Dekers iz Holandije, Ani Pauer-Forde iz Irske i Vidar Stensland iz Norveške.

Sudije specijalnog suda su Antonio Balsamo iz Italije, Kaj Ambos iz Nemačke, Kristof Barte iz Nemačke, Mihael Bolander iz Nemačke, Emilijo Gati iz Italije, Nikola Giju iz Francuske, Tomas Laker iz Nemačke, Ginel Metro iz Švajcarske, Vladimir Mikula iz Češke, Andres Parmas iz Estonije, Mišel Pikar iz Francuske, Kenet Roberts iz Kanade, Čarls Smit iz SAD, Mapi Feld-Folja iz Holandije i Kristina van der Vajngart iz Belgije.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво