Haradinaj ostaje u Francuskoj, odluka suda 2. marta

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru saopštiće 2. marta odluku o zahevu Srbije za izručenje predsednika Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, koji se danas usprotivio izručenju, sa tvrdnjom da je zahtev Srbije političke prirode, prenosi prištinski portal "Indeks onlajn".

Sud u Komaru odložio je odlučivanje o zahtevu Srbije za izručenje Haradinaja radi pribavljanja dodatne dokumentacije od srpskih vlasti o istrazi koja se vodi protiv Haradinaja, rečeno je Tanjugu u tom sudu.

"Francuski državni tužilac je zatražio dodatne informacije od Srbije o više pitanja, uključujući precizranje određenih dokumenata, kao i dodatne informacije o krivičnoj proceduri u Srbiji", rekla je za Tanjug portparolka suda Sandra di Rosa.

Ona je ukazala da će odluka o daljem toku postupka biti saopštena 2. marta, te da istražno veće suda ima tri opcije.

"Može da naloži prikupljanje dodatnih informacija i zatraži dalje razmatranje slučaja na sledećejoj sednici. Takođe može da odbije ili da prihvati zahtev za ekstradiciju", navela je di Rosa.

Haradinaj je pred sudom rekao da nije počinio zločine već je samo branio albanske civile, preneo je Indeks online.

Na pitanje sudije da li je saglasan sa zahtevom Srbije za izručenje, Haradinaj je rekao da se protivi, obrazloživši svoj stav tvrdnjom da je zahtev političke prirode, preneo je prištinski portal Indeks onlajn.

Sa Haradinajem je u sudnicu došao njegov advokat Arijan Koci, koji je, kako prenosi Indeks onlajn, pred početak rasprave izrazio uverenje da će zahtev Srbije biti odbačen, te da će Haradinaj uskoro moći da se vrati na Kosovo.

Koci je dodao da očekuje da će to biti poslednja rasprava pred sudom.

U sudnici u kojoj je održana rasprava bio je prisutan je veliki broj Haradinajevih pristalica, među kojima je bilo i onih koji su nosili majce sa simbolima "velike Albanije".

Haradinaj je na snimku koji je preneo Indeks onlajn imao ozbiljan izraz lica. Po ulasku sudija u sudnicu, prekinut je živi prenos tog portala.

Prethodno je portparolka suda Sandra di Rosa rekla da bi odluka francuskog istražnog odeljenja mogla da bude saopštena naknadno preciziravši da istražno odeljenje suda može da iznese svoje mišljenje, ali da će odluka o zahtevu za izručenje najverovatnije biti doneta "sa odlaganjem od nekoliko sedmica".

Naime, Apelacioni sud u Kolmaru odlučuje o ispunjenosti uslova za izručenje koje predviđa Evropska konvencija o ekstradiciji, koja ne oročava donošenje odluke, dok se postupak odlučivanja tog suda vodi u skladu sa procesnim zakonima Francuske.

Ukoliko Apelacioni sud u Kolmaru da negativno mišljenje o zahtevu Srbije, izručenje Haradinaja neće biti moguće, napomenula je Di Rosa.

Posle toga bi Haradinaj imao slobodu da napusti Francusku, a Srbija ne bi imala pravo da se žali na odluku.

Ukoliko pak Apelacioni sud utvrdi da su ispunjeni uslovi za izručenje Haradinaja, konačnu odluku o izručenju doneće francuska vlada, navela je portparolka suda u Kolmaru.

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da Srbija očekuje da u slučaju Ramuša Haradinaja Francuska postupi u skladu sa zamolnicom i donese pravnu odluku na osnovu dokaza koje je Srbija dostavila, pored prvobitnog zahteva za izručenje.

Haradinaj, koji je lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po srpskoj poternici, a Srbija je potom uputila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje.

On je nedelju dana kasnije pušten da sudsku odluku o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno mu je da napušta teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a nedavno je proširena novim optužbama i novim dokazima, koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KiM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KiM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи