Odbrana traži oslobađajuću presudu za Mladića

Advokati generala Ratka Mladića zatražili su od sudija Haškog tribunala da oslobode bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, optuženog za organizovane zločine u ratu u Bosni od 1992. do 1995. godine, prenosi AP.

Kako se navodi, advokat Dragan Ivetić rekao je u završnoj reči odbrane na suđenju Mladiću pred Tribunalom u Hagu, da je jedino fer oslobađajuća presuda, jer tužilaštvo nije ispunilo svoju obavezu i dokazalo krivicu Ratka Mladića.

Tužilaštvo je prošle nedelje zahtevalo da Mladić bude osuđen i dobije doživotnu kaznu, uz obrazloženje da bi kraća kazna bila "uvreda za žrtve, žive i mrtve i uvreda za pravdu".

Poslednjeg dana iznošenja završšnih reči, Mladićeva odbrana bavila se delom optužžnice koja se odnosi na Sarajevo, ističući da je ponižžavajuće ššto je Tužžilašštvo svoje argumente za deššavanja u Sarajevu temeljilo na osnovu izjava jednog svedoka.

Ivetić je naglasio da je i jedinog prežživelog svedoka kojeg je tužžilašštvo izvelo tokom suđenja - Fadilu Tarcin, koja je u vreme napada imala 16 godina, tešško ranila granata koju su ispalile Izetbegovićeve snage, a ne vojska pod komandom generala Mladića.

Stav odbrane je da je rat u Sarajevu počeo mnogo pre nego ššto je ispaljen prvi metak, da je "apsurdno bilo očekivati da Sarajevsko-romanijski korpus i srpski narod odustane od svoje nacionalne ravnopravnosti bez ikakvog protivljenja", a da je međunarodna zajednica očekivala "da su se trebali izložžiti protivpravnom napadu Alije Izetbegovića i tzv. Armije BiH na početku sukoba".

Ivetić je, prenela je RTRS, rekao da tužžilašštvo Hašškog tribunala radi kao da prikriva zločine koje su snage muslimanskog ratnog lidera Alije Izetbegovića počinile nad stanovnišštvom Sarajeva, naglaššavajući da je Izetbegović kriv za izbijanje rata u Sarajevu i podsetio na njegove reči da je "spreman da žžrtvuje mir za suverenu BiH".

"Optužžba da je VRS neselektivno granatirala i snajperisala civile u Sarajevu je mit", rekao je Ivetić.

Prema njegovim rečima, "Izetbegovićeve snage su koristile prisustvo civila u gradu da zašštite sebe, krijući svoje komande u prodavnicama i pošštama, smeštajući radionice za oružžje u stambenim zgradama i podrumima, obučavajući regrute u osnovnim šškolama, dok su deca sedela u razredima".

Kao dokaz da je, nasuprot tome, Izetbegović žželeo rat, Ivetić je citirao izvešštaj Unprofora u kojem je navedeno da je granatiranje Sarajeva znatno smanjeno, ali da "vlasti nastavljaju da stvaraju mit da je grad bombardovan očekujući međunarodnu vojnu pomoć".

Ivetić kažže da je taj mit bio toliko važžan da je muslimanska strana granatirala i snajperisala sopstveni narod.

To je posvedočio i komandant Unprofora Majkl Rouz koji je u izvešštaju napisao da na tramvaje u Sarajevu puca "tajna muslimanska policija", rekao je Ivetić.

Branilac je istakao da je Sarajevsko-romanijski korpus VRS stalno dobijao naređenja od generala Mladića da pucaju samo onda kada je to stvarno neophodno. Stalno je, ističe, govorio da se obustavlja paljba, kako bi političari mogli dogovoriti mirovno reššenje.

Govoreći o eksploziji na Markalama, Ivetić je naglasio da dokazi pokazuju da VRS nije odgovorna za ubistvo sarajevskih civila na toj lokaciji.

"Brojni istražžioci UN izjavili su da nisu mogli tačno da utvrde sa kojeg je mesta granata ispaljena, a neki od svedoka iz Unprofora bili su gotovo sigurni da to nisu učinili Srbi", istakao je Ivetić i dodao da je glavni vojni cilj srpske vojske bila potpuna obustava neprijateljstva u Sarajevu.

U skladu s tim, sprovodili su strategiju samoodbrane. Nisu pokuššavali da zauzmu Sarajevo", naveo je Mladićev branilac.

Odbacujući optužžbe za napade na Baščarššiju, Ivetić je rekao da su se Mladićeve naredbe odnosile samo na vojne mete od kojih su, kako kažže, mnoge bile smešštene u Starom gradu.

"Nijedan dokaz nije prikazan da su mete koje nisu vojne namerno napadane", naglasio je Ivetić, prenosi RTRS.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво