Radonjić, Basta i Romić oslobođeni optužbi za pokušaj ubistva Draškovića

Bivši pripadnici Državne bezbednosti pravosnažno oslobođeni optužbi za pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine, jer tužilaštvo nije uspelo da dokaže svoje optužbe.

Nekadašnji šef beogradskog centra Državne bezbednosti Milan Radonjić, kao i pripadnici tog centra Ratko Romić i Stevan Basta, oslobođeni su optužbi da su izvršili krivično delo ubistvo u pokušaju pomaganjem, saopštio je Apelacioni sud.

Vuk Drašković je kao oštećeni, radi ostvarenja svog imovinsko-pravnog zahteva, upućen na parnicu.

Međutim, Radonjiću i Romiću u toku je suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine i oni se nalaze u pritvoru. 

Kao neposredni izvršioci pokušaja ubistva na Draškovića ranije su na višedecenijske kazne zatvora osuđeni pripadnici Jedinice za specijalne operacije Branko Berček, Leonid Milivojević i Nenad Ilić.

Radonjić, Romić i Basta su bili optuženi da su dali logističku podršku JSO za izvršenje atentata, jer su Romić i Basta po nalogu Radonjića više puta išli u Budvu tokom proleća 2000. godine, snimali Draškovićevu kuću u Budvi, a potom foto-album sa slikama predali pripadnicim JSO.

Oni su se tokom postupka branili da su Draškovića opservirali zbog kontakata i sastanaka sa bezbednosno interesantnim osobama.

U obrazloženju odluke Apelacioni sud ističe da nema dokaza na osnovu kojih bi moglo biti pouzdano, na nesumnjiv način, utvrđeno da je kod Radonjića, Baste i Romića postojao prethodni dogovor da se neposredno prikupljaju podaci radi stvaranja uslova i otklanjanja prepreka za ubistvo oštećenog Draškovića.

"Pravilno prvostepeni sud zaključuje da je Milan Radonjić, kao načelnik Trećeg odeljenja (pretpostavljeni drugoj dvojici okrivljenih), naredio (a tako je inače navedeno i u opisu iz optužnice) sprovođenje službenih radnji koje su oni preduzeli, a što je inače bilo u skladu sa pravilima službe", ističe Apelacioni sud.

U konkretnom predmetu nema pouzdanih dokaza na osnovu kojih bi moglo biti utvrđeno da su Radonjić, kao načelnik Centra RDB Beograd, Stevan Basta, kao načelnik Trećeg odeljenja, i Romić, kao načelnik Šestog odeljenja, dogovorno, umišljajno vršili opservaciju i prikupljene podatke učinili dostupnim neposrednim izvršiocima krivičnog dela – pokušaj ubistva oštećenog Vuka Draškovića, i to Branku Berčeku, Leonidu Milivojeviću, Nenadu Iliću na način kako im je to optužnicom tužioca stavljeno na teret, napominje Apelacioni sud.

Pored ostalog, sud napominje da su odbrane okrivljenih bile dosledne u svakoj fazi postupka i da ih je sud prihvatio kao logične i iskrene, da iz njih proizlazi da su okrivljeni u okviru službenog postupanja, koje je bilo u skladu sa pravilima službe, obavljali operativne radnje u kojima se ne stiču objektivna i subjektivna obeležja krivičnog dela ubistvo u pokušaju pomaganjem. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво