MUP i Tužilaštvo istražuju smrt dečaka

MUP Srbije u saradnji sa nadležnim Tužilaštvom sprovodi istragu o smrti osmogodišnjeg Radenka Nikodinovića iz Loznice, koji je preminuo u subotu na Institutu za majku i dete u Beogradu, potvrđeno je "Tanjugu" u MUP-u.

Po okončanju istrage, MUP i Tužilaštvo će obavestiti javnost o njenom ishodu.

"Nakon prikupljenih potrebnih obaveštenja i dobijanja rezultata sa obdukcije iz Instituta za sudsku medicinu u Beogradu, ovo tužilaštvo će odlučiti o daljem toku postupka", rekao je v. d. Osnovnog javnog tužioca u Loznici Zoran Nestorović.

Dan nakon što je dečak preminuo, u nedelju, razbijeno je staklo na vratima hirurškog bloka lozničke bolnice. U policiji potvrđuju da i to istražuju.

"Ja mislim da te dve stvari nisu povezane, ali stvarno nisam u stanju da vam dam decidan odgovor na to pitanje", navodi zamenik direktora Opšte bolnice u Loznici Zoran Kovačević.

Dečak je polomio ruku prošlog vikenda, tokom igre na komšijskom toboganu, a u subotu je preminuo na Institutu za majku i dete u Beogradu. Zbog toga je Ministarstvo zdravlja uputilo zdravstvenu inspekciju u lozničku bolnicu. 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je naveo da je zdravstvena inspekcija utvrdila da je bilo ozbiljnih propusta u vođenju medicinske dokumentacije dečaka. Dodao je da je izveštaj prosleđen Sudu časti Lekarske komore Srbije, koji će odlučiti da li će lekaru biti oduzeta licenca, odnosno da li će moći da nastavi sa radom.

Lonačr je istakao da je u Lozničkoj bolnici u toku spoljni stručni nadzor koji će utvrditi da li je bilo stručne lekarske greške, te da se taj izveštaj još očekuje. Prema njegovim rečima, završen je deo obdukcije.

Upitan da li je ljut zbog "packi koje je danas dobio od premijera", Lončar je rekao da nije ljut i da je premijeru rekao da najmanje što može da učini u ovom slučaju je da ne bude na ministarskom mestu, navodeći da sistem mora da funkcioniše, bez obzira ko je ministar.

Vučić: Neko mora da snosi posledice 

Ranije je premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio na konferenciji za novinare da je smrt malog Radenka užasan i zastrašujuć slučaj, koji se u Srbiji više ne sme ponoviti.

"To je poslednja opomena i ministru zdravlja i ostalima. Tako nešto ne može da se dogodi, znam da se dešava i u svetu i da ima takvih slučajeva, ali u Srbiji to ne sme da se dogodi", rekao je Vučić.

Naveo je i da je od ministra Lončara tražio poseban angažman i donošenje odluka u Ministarstvu zdravlja.

"A videćemo i da ubuduće profesori i najeminentniji stručnjaci odlaze redovno u unutrašnjost, svuda i moraće da se poštuju sve procedure", rekao je Vučić.

Neki su, rekao je, pisali o tome kako su se ponašali roditelji dečaka, primetivši da bi se svako tako i još gore ponašao da se njegovom detetu tako nešto dogodilo.

Jer, kako je naveo, nije normalno da dete polomi ruku i da zbog toga strada, neko mora da snosi posledice, zaključio je Vučić.

Sahrana dečaka Radenka Nikodinovića biće održana sutra, na lokalnom groblju. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво