Лончар: Озбиљни пропусти у лечењу преминулог дечака

Здравствена инспекција утврдила је да је било озбиљних пропуста у вођењу медицинске документације дечака, који је преминуо после прелома руке у Лозници, рекао је министар здравља Златибор Лончар. Закон о несталим бебама у завршној фази, додао је Лончар.

Златибор Лончар је након посете породилишту "Драгиша Мишовић" рекао да је извештај прослеђен Суду части Лекарске коморе Србије, који ће одлучити да ли ће лекару бити одузета лиценца, односно да ли ће моћи да настави са радом.

Министар здравља је навео да је у Лозничкој болници у току спољни стручни надзор који ће утврдити да ли је било стручне лекарске грешке, те да се тај извештај још очекује.

Према његовим речима, завршен је део обдукције.

Упитан да ли је љут због "пацки које је данас добио од премијера", Лончар је рекао да није љут и да је премијеру рекао да најмање што може да учини у овом случају је да не буде на министарском месту, наводећи да систем мора да функционише, без обзира ко је министар.

"Имамо алармантно стање у унутрашњости Србије, најбољи лекари из Београда одлазиће убудуће једом недељно у визите у болнице у унутрашњости", најавио је министар здравља.

Лончар је поновио да је ово неописива трагедија, да ће морати да се установи одговорност појединца, а и свих у ланцу који су учествовали у збрињавању дечака.

Министри здравља и државне управе и локалне самоуправе, Златибор Лончар и Ана Брнабић, обишли су данас породилиште у КБЦ "Драгиша Мишовић", где су представили пројекат "Бебо, добродошла на свет" и поручили да је то први корак у реформи јавне управе и настојању да она буде ефикасан сервис за грађане и привреду.

Пројекат, који омогућава родитељима новорођене деце да лакше упишу дете у матичну књигу рођених и добију здравствено осигурање за бебу, почео у априлу и тренутно се спроводу у 25 породилишта у 24 општине широм Србије.

Како је планирано, до краја године требало би да почне његова примена у целој земљи.
Електронска пријава беба обухвата у овом тренутку 50 одсто укупног броја новорођене деце.

Пројекат су спровели Министарство државне управе и локалне самоуправе, Министарство здравља и Министарство унутрашњих послова.

Министарка Брнабић објаснила је да родитељи након рођења детета неће више морати да "трче по шалтерима", већ да, када добију бебу, могу за 15 минута на једном месту бесплатно да је пријаве.

"После тога биће им послат СМС да је пријављивање прошла успешно и на адресу пребивалишта ће им стићи потребна документа, као и картица здравственог осигурања и извод из матичне књиге рођених", рекла је Брнабићева.

Министарка је у изјави новинарима рекла да је до сада преко пројекта е-беба пријављено око 8.000 новорођенчади.

Рекла је да је одушевљена квалитетом услуге и поручила да се неће стати само на њој, већ да ће убудуће бити омогућено и електронско плаћање преко портала е-управа.

Лончар: Закон о несталим бебама у завршној фази  

Министар Лончар је рекао да је "Бебо, добродошла на свет" добар пример сарадње између министарстава и истакао да је најважније да су родитељи задовољни том услугом.

"Овим показујемо да озбиљно водимо рачуна, како бисмо омогућили родитељима да им пријављивање беба не буде траума, као и да се лакше одлуче за проширење породице", рекао је Лончар. 

Лончар je изјавио да је Закон о несталим бебама, колико је њему познато, у крајње завршној фази, те да је Министарство здравља само један део у прављењу тог прописа.

Лончар је рекао да такав закон није лако донети, јер га нема нико у Европи, а ни у свету.

"Морали сте да направите нешто где не можете да се ослоните ни на каква искуства. Треба да радимо случајеве од пре 50-60 година и да то ставимо у правни оквир. Желели смо да све испоштујемо, да што више ствари ставимо у тај закон", рекао је Лончар.

Према његовим речима, Министарство здравља има своје чланове који су део тима који ради на том закону, али да Министарство правде мора да уоквири закон и усагласи га са свим онима који су имали примедбе.

"Постојале су неке примедбе које се исправљају, да ли ће сви бити задовољни и да ли ће га сви похвалити, не знам, али је крајње време да изађемо са тим, јер смо га усагласили са онима који су имали највеће примедбе", рекао је Лончар.

Поводом пројекта "Бебо, добро дошла на свет", који омогућава електронску пријаву новорођенчади, Лончар каже да је то још један од начина да се спречи крађа беба.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара