Spahiju se protivi izručenju Srbiji

U Švajcarskoj su po poternicama iz Srbije uhapšena dva kosovska Albanca, koji se kao pripadnici tzv. OVK terete za zločine nad srpskim civilima. Kako saznajemo u Tužilaštvu za ratne zločine, jedan od njih je Albert Spahiju, kojeg naši pravosudni organi traže zbog zločina u selima Retimlje i Opteruša u opštini Orahovac 1998. godine.

Prištinski mediji prenose da je drugi privedeni Genc Zogaj. U srpskom ministarstvu pravde potvrdili su da je Zogaj uhapšen po međunarodnoj poternici koju je raspisala Srbija.

Albert Spahiju je uhapšen u svom stanu u Cirihu. Švajcarski mediji prenose da se protivi izručenju Srbiji tvrdeći da je nevin. Povom njegovog hapšenja kosovski ministar pravde obratio se švajcarskim vlastima tražeći objašnjenje.

U dokumentima Tužilaštva za ratne zločine navodi se da je Spahiju zajedno sa drugim pripadnicima OVK učestvovao u napadu na selo Opteruša u julu 1998. godine. Zarobljeni Srbi su pretučeni, opljačkani, odvedeni do Suve Reke gde su razdvojeni muškarci od žena, dece i staraca.

"Muškarce su tukli nogama, kundacima i šipkama, a potom ih prevezli do mesta zvana Volujak, gde su pucanjem iz vatrenog oružja ubili ukupno osam osoba čije su posmrtne ostatke bacili u obližnju pećinu", navodi Tužilaštvo.

Olgica Božanić je u napadima OVK na Orahovac i okolna sela ostala bez 19 članova familije. Neki su, kaže, odmah ubijeni, a neke su pripadnici OVK odveli.

"Kaže mama da je zagrlila svoje sinove, iako je bilo leto ponela je jakne da im se nađu u logoru. Kaže, noći su hladne – da se ogrnu i u zavežljaj stavila parče pogače i sir. Kaže, možda ćete ogladneti, neka vam se nađe. Nije znala šta da kaže. Kaže, ništa mi nisu rekli, samo su me zagrlili i vratili su mi hleb", priča Olgica.

Sahranjivanjem posmrtnih ostataka nestala je nada da su među živima. Ko ih je ubio, pitanje je na koje Olgica još čeka odgovor.

"Znamo ko ih je odveo. Albert je možda bio jedan od učesnika u kidnapovanju. Oni su imali nalogodavce kome su predali kidnapovane Srbe. Jer uvek govorim rasplet porodične drame vodi od kidnapera pa do njihovih komandanata i do ubica", rekla je Olgica.

Tužilaštvo za ratne zločine vodilo je istragu protiv Alberta Spahijua. Međutim, pošto nije bio dostupan srpskim pravosudnim organima, istraga je bila u prekidu.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 04. maj 2016, 21:33) - anonymous [neregistrovani]

Nikad

Nam nikog nece isporuciti. Ali neka ih makar hapse.

(ponedeljak, 02. maj 2016, 23:32) - anonymous [neregistrovani]

Istina

Bas me interesuje sta ce sada da se desi. Dali neko uopste ceni nase pravosudje.istrazne organe ,tuzioce ili nas niko ne ferma. Dusan