Pritvor zbog nereda u sudnici

Prvi put u Srbiji krivično se odgovara zbog pretnji sudiji. Petorici mladića određen je pritvor od 30 dana zbog nereda u sudnici nakon izricanja presude Urošu Mišiću za pokušaj ubistva žandarma na fudbalskoj utakmici Crvena zvezda - Hajduk iz Kule.

Rešenje o pritvoru doneto je da osumnjičeni ne bi uticali na svedoke, navela je Nevena Protić, dežurni istražni sudija Petog opštinskog suda u Beogradu, i dodala da osumnjičeni imaju pravo žalbe u roku od 24 sata od uručenja rešenja o pritvoru.

Oni se mogu žaliti Vanraspravnom krivičnom veću Drugog opštinskog suda u Beogradu koji je nadležan za taj slučaj, objasnila je Protićeva.

Posle istrage biti odlučeno da li će protiv osumnjičenih biti podignuta optužnica.

Istraga je zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo nasilničkog ponašanja u sudnici i pretnji sudiji nakon izricanja presude, pokrenuta protiv Gorana Ćorića, Miloša Zimonje, Ivana Rakovića, Predraga Panića i Jasmina Došena.

Prvi put se pravljenje nereda u sudnici i napad na sudije posle izricanja presude procesuira, iako je takvih slučajeva i ranije bilo, rekao je za RTS portparol republičkog javnog tužioca Tomo Zorić.

Ministarstvo pravde u potpunosti podržava postupanje nadležnih organa, MUP-a i Republičkog javnog tužilaštva, povodom privođenja i procesuiranja lica koja su pretila sudiji nakon izricanja presude Urošu Mišiću.

Privođenjem nasilnika i procesuiranjem za krivično delo nasilničkog ponašanja, državni organi jasno stavljaju do znanja da neće tolerisati opstrukciju rada pravosudnih organa kako bi zaštitili ugled i čast Suda i nosilaca pravosudnih funkcija.

Devetnaestogodišnji Uroš Mišić je 19. septembra zbog napada upaljenom bakljom na pripadnika Žandarmerije Nebojšu Trajkovića u decembru 2007. godine, osuđen na 10 godina zatvora.

U istom postupku zbog učestvovanja u prebijanju Trajkovića, Miloš Zimonja, osuđen je na godinu dana i osam meseci zatvora, a Slaviša Drakul na godinu dana zatvora.

Posle izricanja kazne, Mišić, njegova majka i sestra su zaplakali, a njegovi drugovi su izašli iz sudnice uzvikujući uvrede na račun petočlanog sudskog veća.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво