Читај ми!

Kapetan Dragan bez statusa zarobljenika

Vlada Australije odbila zahtev Dragana Vasiljkovića za dobijanje statusa ratnog zarobljenika, što bi moglo da spreči njegovu ekstradiciju Hrvatskoj.

Australijska vlada odbila je zahtev Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, za dobijanje statusa ratnog zarobljenika, što bi mu omogućilo specijalnu zaštitu i eventualno sprečilo ekstradiciju Hrvatskoj, piše australijska štampa, a prenosi portal indeks.hr.

Kapetan Dragan pokušava da izbegne izvršenje odluke australijskog suda o izručenju Hrvatskoj, koja ga traži zbog optužbi za ratne zločine.

Vasiljković je u pritvoru od 2009. godine, a tvrdi da je ratni zarobljenik i da je hrvatski zahtev za ekstradiciju politički motivisan.

U ime australijske vlade, pred federalnim sudom govorio je advokat Stiven Lojd, koji je rekao da Vasiljkoviću nije moguće dati status ratnog zarobljenika posle okončanja rata.

Lojd je takođe rekao da je australijska vlada konsultovala Hrvatsku tražeći da odgovori na Vasiljkovićeve navode da je zahtev za ekstradiciju politički motivisan i da je ta tvrdnja odbačena.

Prema optužnici koju je podigao sud u Šibeniku u Hrvatskoj, Vasiljković je odgovoran za mučenje ratnih zarobljenika, izdavanje naredbi za ubistva i zbog napada na selo Glina prilikom kojeg je ubijeno i ranjeno mnogo civila.

Kapetan Dragan negira sve navedene optužbe i pokušava da ospori odluku o ekstradiciji, piše portal.

Inače, Vasiljkovićevi advokati žalili su se zbog zahteva da bude izručen Hrvatskoj, istakavši da će se u žalbi usredsrediti na prekomernu dužinu tog sudskog postupka.

Bivši australijski ministar unutrašnjih poslova Džejson Kler odobrio je njegovo izručenje u decembru prošle godine nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtev za izručenje, podnet 2005. godine.

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australijsko državljanstvo, nalazi se u zatvoru od 2006. godine, osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. godine, nakon kojeg je na osnovu odluke Vrhovnog suda ponovo uhapšen, a smešten je u zatvor Parklea u Novom Južnom Velsu.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво