Читај ми!

Kos: Streljao sam Muslimane

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću u Hagu, svedok odbrane Franc Kos potvrdio da je kao pripadnik VRS učestvovao u streljanju srebreničkih Muslimana na vojnoj farmi Branjevo kod Zvornika. Kos je u BiH osuđen na 35 godina zbog zločina protiv čovečnosti.

Odbranu od optužbe za genocid u Srebrenici, bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić nastavio je danas pred Haškim tribunalom iskazom svedoka Franca Kosa, koji je potvrdio da je u julu 1995. godine, kao pripadnik Vojske RS, učestvovao u streljanju stotina srebreničkih muslimana na vojnoj farmi Branjevo kod Zvornika.

Državni sud BiH je Kosa (47) pravosnažno osudio na 35 godina zatvora, proglasivši ga krivim za zločine protiv čovečnosti u BiH.

Kos je na svedočenje u Hagu, na Karadžićev zahtev, prebačen iz zatvora u BiH, gde služi kaznu.

Prema optužnici protiv Karadžića i ranijim presudama Tribunala, na Branjevu je, 16. jula 1995. godine, streljano oko 1.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice.

Karadžić, koji je bio vrhovni komandant VRS, optužen je za genocid nad oko 7.000 Muslimana u danima nakon što je ta vojska, 11. jula 1995. godine, zauzela Srebrenicu.

Kos je izjavio da su on i još sedmorica pripadnika 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS streljali Muslimane iz sedam autobusa i da ih nije moglo biti više od 350, a ne 1.200 kako je posvedočio Dražen Erdemović, koji je 1996. godine prvi priznao da je učestvovao u streljanju na Branjevu.

Prvu grupu od 25 zarobljenika, Kos i sapočinioci streljali su iz puškomitraljeza, ali je bilo mnogo ranjenih.

Streljanje su, prema Kosovim rečima, nastavili vojnici VRS iz Bratunca koji su zarobljene muslimane poznavali i maltretirali ih.

U sažetku Kosove izjave, koji je pročitao u sudnici, Karadžić je naznačio da pripadnici 10. diverzantskog odreda nisu imali "genocidnu nameru" da muslimane unište kao etničku grupu, zato što je i među njima bilo nesrba, aludirajući da je Kos po nacionalnosti Slovenac, a Erdemović Hrvat.

U izjavi Karadžićevoj odbrani, uvedenoj u spis u pisanom obliku, Kos je izjavio da je naređenje za streljanje muslimanskih zarobljenika na Branjevu dao potpukovnik Vujadin Popović, glavni bezbednosni oficir Drinskog korpusa VRS.

Popović je, prema Kosovoj izjavi, rekao da su zarobljenici, koji su na farmu dovođeni autobusima iz obližnjeg sela Pilica, "ratni zločinci" i da moraju biti streljani.

U sudnici, Kos je, međutim, rekao da nije znao ko je taj oficir, koji je bio visok, "ne baš sed, bele puti" i star između 40 i 45 godina, ali da je sa suđenja Popoviću u Hagu saznao da je on bio na Branjevu.

Svedokov opis ne odgovara izgledu Popovića, koji je crnokos.

Tribunal je Popovića 2010. godine nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, ali nije izričito utvrdio da je on bio na Branjevu.

Kos: Skladište u selu Kravica

Na farmu Branjevo, Kos i drugi pripadnici 10. diverzantskog odreda došli su po naređenju drugog oficira VRS, koga je u pisanoj izjavi identifikovao kao Ljubišu Bearu, načelnika sektora za bezbednost tog štaba.

U sudnici, Kos, međutim, nije ponovio da je to bio pukovnik Beara.

Bearu je Tribunal, takođe, osudio na doživotni zatvor zbog srebreničkog genocida.

Kos je potvrdio i da je 13. jula 1995. godine bio kod skladišta u selu Kravica kod Bratunca, zajedno sa komandantom 10. diverzantskog odreda Miloradom Pelemišom i vojnikom Markom Boškićem.

Rekao je da je ispred skladišta video 20 mrtvih muslimana, a u jednom skladištu oko 150 tela. Izjavio je i da je Boškić u drugo skladište u kojem su bili živi zarobljenici ubacio ručne bombe.

Prema optužnici protiv Karadžića i ranijim presudama, u Kravici su srpske snage ubile oko 1.000 muslimana.

U unakrsnom ispitivanju, tužilac Kristofer Mičel je, dokazujući da je žrtava na Branjevu bilo mnogo više, Kosu predočio njegove ranije izjave u kojima je rekao da je streljao Muslimane iz 10 autobusa, a da su zatim autobusi "sve brže dolazili", a streljanje nastavili vojnici iz Bratunca.

Kos je odgovorio da "o tome nije razmišljao" u kritično vreme, ali da je, posle hapšenja, "shvatio da nije moglo biti više od osam autobusa". U jednom trenutku, rekao je i da ne zna koliko je autobusa bilo, ali da jesu sve brže dolazili.

Svedok je opisao i da je tokom streljanja došlo do svađe između počinilaca i da je Erdemović rekao vođi grupe Brani Gojkoviću da to ne može da radi.

Kos je izjavio da je on prišao Erdemoviću i rekao mu: "Hoćeš li da i mi završimo sa njima, vidiš šta se događa".

Unakrsno ispitivanje Kosa tužilac Mičel će završiti sutra.

Karadžić je optužen i za progon muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво