Bramerc traži nametanje branioca Šešelju

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc zatražio je da Vojislava Šešelja predstavlja advokat na suđenju koje je u toku pred tim sudom, ocenjujući da optuženi "blokira proceduru" time što se brani sam.

U podnesku od 28. jula koji je sud danas objavio Bramerc je tražio da suđenje Šešelju bude odmah obustavljeno dok se čeka na odluku po zahtevu tužilaštva.

Sudije nemaju određen rok u kome treba da donesu odluku o određenim zahtevima, podseća agencija AFP.

 

"Treba odrediti advokata za odbranu zato što optuženi značajno i kontinuirano blokira odvijanje procesa, koliko u sudnici toliko i van nje", navodi se u tekstu tok podneska.

Dalje se navodi da se opstrukcija procesa ogleda u globalnoj kampanji koju vodi optuženi svojim delovanjem i delovanjem njegovih saradnika, i podseća da se utiče na svedoke i "sudnica se koristi kao podijum na kome se brani njegova politika zastrašivanja svedoka".

Drugo suđenje Šešelju počelo je u novembru.

Šešelj je posle početka prvog suđenja stupio u štrajk glađu, u jesen 2006, da bi dobio pravo da se brani sam i tada je prva procedura poništena.

 

Šešelj je optužen za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991-93. godine.

Šešeljev pravni savetnik Slavko Jerković je početkom meseca izjavio da će tribunal i tužilaštvo tog suda "ubiti" Šešelja ako mu bude nametnut branilac.

Jerković je tada dodao da je tužilaštvo spremno na sve, samo da ne izgubi proces, ali da će Šešelj i po cenu smrti istrajati u nameri da se brani sam.

Jerković je naveo da je tužilaštvo na suđenju Šešelju do letnje pauze izvelo 38 svedoka, a da je planirano još 58 svedoka tužilaštva.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво