Читај ми!

Hapšenja zbog "Kolubare"

Bivši direktor "Kolubare" Dragan Tomić uhapšen na granici sa Makedonijom, saznaje RTS. Uhapšeno još jedanaest osoba osumnjičenih za malverzacije u "Kolubari".

Bivši generalni direktor Rudarskog basena "Kolubara" Dragan Tomić i još 11 sadašnjih i bivših rukovodilaca tog preduzeća i vlasnika privatnih firmi uhapšeno je zbog sumnje da su zloupotrebili položaj i oštetili državu za 12 miliona evra, saznaje RTS.

O detaljima niko još zvanično neće da govori, a ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić za RTS jedino je potvrdio da akcija Uprave kriminalističke policije po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal još traje.

Pri pokušaju da iz Srbije pobegne u Grčku, pripadnici Uprave kriminalističke policije po podne su uhapsili bivšeg prvog čoveka Kolubare.

Tomić i još najmanje deset osoba sumnjiče se za zloupotrebe vredne 12 miliona evra.

Zahtev policiji za prikupljanje informacija o toj aferi, tužilaštvo je podnelo 2008. godine.

Sredinom avgusta ove godine, ministarka pravde Snežana Malović objavila je da je pretkrivični postupak završen.

Policija i Tužilaštvo ispitivali su poslovanje Kolubare od 2004. do 2008. godine. Sporan je bio zakup mehanizacije na kopovima, jer su troškovi znatno premašili planirane izdatke.

Takođe, mašine su plaćane na osnovu fiktivnih radnih sati, čak i kada nisu radile. Poslove su obavljale i firme podizvođači da bi se višestruko uvećavavao broj sati rada.

Najviše novca na zakup mehanizacije potrošeno je 2008. godine - više od 4 milijarde dinara, što je čak tri puta više od planiranih sredstava.

Nema dokaza o plaćanju

Interna kontrola EPS-a, u čijem je sastavu "Kolubara", ukazuje da u dnevnim radnim nalozima nema dokaza o plaćanju, obimu i ugovorenoj dinamici posla.

Uhapšeni Tomić u februaru ove godine za RTS je rekao da je zakup tako velikog broja mašina bio neophodan i da nije neobično da jedna mašina radi bez prestanka.

Tada su i Tomić i Vladan Jovičić, njegov naslednik na čelu Kolubare, tvrdili da slučaj ima političku pozadinu.

"Postoji mogućnost da mašine toliko rade. Nije radio na mašini jedan čovek već tri, to je trobrigadni sistem i mislim da je to apsolutno moguće. Jeftinije je iznajmiti mašine nego da se kupe sopstvene", rekao je tada bivši direktor Dragan Tomić za RTS.

Današnja računica pokazuje da je moglo da se potroši manje. U rudniku je samo prošle godine iznajmljivanje mašina smanjeno za 80 odsto i tako ušteđeno 40 miliona evra u poređenju sa 2008. godinom.

Dragan Tomić, inače funkcioner Demokratske stranke Srbije na čelu "Kolubare" bio je od 2004. do 2008. godine, posle čega je postao savetnik za tehnička pitanja u Direkciji za strategiju i investicije u EPS-u.

Na njegovo mesto u "Kolubari" došao je Vladan Jovičić, takođe kadar iz DSS-a.

Sredinom 2009. godine protiv Tomića je bila podneta krivična prijava zbog sumnje da je utajio porez i oštetio republički budžet za 53,3 miliona dinara.

Prema pisanju medija, među osumnjičenima je i Radoslav Savatijević Kene, bivši član Upravnog odbora EPS-a, koji je od kraja juna u kućnom pritvoru jer je osuđen zbog zloupotreba u izgradnji puteva oko Požarevca.

Demokratska stranka Srbije zatražila je, u reagovanju na današnje hapšenje, da se "odgovorno i nepristrasno" utvrdi da li je bilo kršenja zakona u tom preduzeću i ko je za to odgovoran.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво