(Ne)kontrolisani "delija"

Neredi na utakmici Srbija-Italija bili su usmereni protiv Fudbalskog saveza Srbije, rekao vođa navijača Ivan Bogdanov na saslušanju pred sudom u Đenovi. Došao sam dan pred utakmicu i tokom sukoba sam izgubio kontrolu nad situacijom, dodao Bogdanov. Tužilac će odlučiti u ponedeljak da li će prihvatiti nagodbu ili će biti pokrenut sudski postupak.

Posle saslušanja u Đenovi, Ivanu Bogdanovu i još trojici navijača, koji su uhapšeni zbog izazivanja nereda na fudbalskoj utakmici Srbija-Italija, potvrđen pritvor, prenela je italijanska agencija ANSA

Vođa ekstremnih navijača Ivan Bogdanov rekao je na saslušanju da su neredi na stadionu bili usmereni protiv Fudbalskog saveza Srbije, koji, prema njegovim rečima, ne dozvoljava igračima Crvene zvezde da igraju u reprezentaciji.

Bogdanov se još jednom izvinio Italiji, rekavši da je u Đenovu došao dan pred utakmicu i da je tokom sukoba izgubio kontrolu nad situacijom.

Sutra će istražni sudija saslušati još četvoricu uhapšenih, a u ponedeljak će se advokati odbrane sastati sa tužiocem koji treba da odluči da li će biti prihvaćena nagodba ili pokrenut sudski postupak.

Branioci vođe navijača Ivana Bogdanova, Alesandra Baudino i Đanfranko Pagano, tražili su kaznu od najviše dve godine i proterivanje iz Italije, jer se radi o stranom državljaninu.

Ako to ne bude prihvaćeno, Bogdanov bi mogao biti osuđen na zatvorsku kaznu od jedne do četiri godine, ali bi ona mogla biti i veća, zbog otežavajućih okolnosti - od narušavanja javnog reda i mira do pružanja otpora prilikom hapšenja.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da veliki broj navijača koji su bili u Đenovi, postoje u krivičnoj evidenciji i da zadržava na informativnim razgovorima one za koje proceni da je potrebno.

Dačić je naveo da postoji mogućnost da onima koji su uhapšeni u Italiji danas budu izrečene kazne, posle čega bi bili deportovani u Srbiju.

"Dalje ćemo videti šta ćemo sa njima", rekao je Dačić novinarima u Zemunu.

Ministar je rekao da je srpska policija tražila od italijanske policije, kao i od RTS-a i drugih TV stanica video-snimke utakmice, odnosno sa svih spornih mesta.

Prema Dačićevim rečima, "više ne vredi pričati ko je gde napravio propust", već neredi na fudbalskoj utakmici Italija-Srbija treba da budu primer kako ništa ne treba olako shvatiti.

"Očigledno je da je pažnja bila usmerena na nedelju i dešavanja u vezi sa "Paradom ponosa", pa je utakmica ostala u drugom planu, a navijači su već bili otišli u Đenovu", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je komunikacija fudbalskih saveza dveju zemalja "možda trebalo da bude bolja" i ocenio da italijanska policija nije očekivala tolike nerede.

Ministarka pravde Snežana Malović rekla je da očekuje da će Ivan Bogdanov uskoro biti izručen Srbiji i izjavila je da će izmene Krivičnog zakonika biti korak dalje u borbi protiv huligana.

"Ne želim da budem pretenciozna i kažem da će izmenama Krivičnog zakonika biti stavljena tačka na huliganizam, ali će one biti još jedan korak u procesu uspešne borbe protiv huligana", rekla je Malovićeva i najavila da će Ministarstvo pravde, u okviru svojih nadležnosti, "obraćati pažnju na efikasnost" pravosudnih organa.

Број коментара 65

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво