Mrkonjić Grad ne odustaje od tužbe

Uprkos brojnim opstrukcijama iz Sarajeva, opština Mrkonjić Grad neće odustati od tužbe protiv Hrvatske za ratne zločine nad civilima i nadoknadu ratne odštete, navode čelnici te opštine na zapadu BiH.

Opština Mrkonjić Grad nikada neće odustati od tužbe protiv Republike Hrvatske za ratnu štetu i zločine koje su od septembra 1995. do 4. februara 1996. godine počinile regularne oružane snage te države, navelo je rukovodstvo opštine na zapadu Bosne i Hercegovine.

"Nećemo odustati od te tužbe iako je na delu opstrukcija iz Sarajeva od hrvatskih i bošnjačkih političara koji nisu spremni da zvanično priznaju da je Hrvatska vojska u jesen 1995. okupirala područje mrkonjičke i susednih opština i da je tom prilikom počinila stravične zločine i genocid nad srpskim stanovništvom", rekao je načelnik opštine Mrkonjić Grada Zoran Pegeltija na promiciji publikacije "Agresija Republike Hrvatske nad Republiku Srpsku - okupacija opštine Mrkonjić Grad".

Na promociji publikacije u Mrkonjić Gradu konstanovano je da na pripremi obimne dokumentacije za tužbu protiv Hrvatske radi poseban tim Vlade Republike Srpske za istraživanje ratnih zločina i opštine Mrkonjić Grada.

Prilikom agresije hrvatske vojske i pripadnika Hrvatskog vieća odbrane na opštinu Mrkonjić Grad, ubijeno je 480 Srba od kojih su do sada pronađeni, ekshumirani i identifikovani posmrtni ostaci 219 lica.

U samo jednoj masovnoj grobnici na pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu, najvećoj u RS, eshumirano je i identifikovano 181 telo srpskih civila.

Prema podacima Opštinske komisije za procenu ratne štete, hrvatske oružane snage su na području Mrkonjić Grada potpuno uništili i razorili 3.644 kuće i 700 stanova, a oštećeno je još 6.017 stambenih objekata.

Tada su svi privredni kolektivi opljačkani, odvezene su sve proizvodne mašine, oprema i postrojenja, a celokupni stočni fond od 12.000 goveda, 70.000 ovaca i 15.000 svinja je uništen.

Tužbom će biti tražena i nadoknada za uništenu privatnu i državnu imovinu u iznosu od 680 miliona konvertibilnih maraka.

Organi RS su 2002. godine dostavili Haškom tribunalu dokumentaciju o zločinima u Mrkonjić Gradu i imenima osumnjičenih.

Međutim, Tužilaštvo tribunala nije pokrenuo istragu već je predmet 2006. prosledilo Tužilaštvu BiH u Sarajevu koje se o tom predmetu još ne oglašava.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво