Pijani biciklista naleteo na policajca

Saobraćajni policajac Dragan Džavrić zadobio u Smederevu teške telesne povrede, kada je na njega naleteo biciklista u alkoholisanom stanju. Džavrić, koji je pao i udario glavom u kolovoz, van životne opasnosti. Ministar Dačić apelovao na vozače da se ponašaju odgovorno.

Još jedan policajac povređen je dok je obavljao službenu dužnost. Saobraćajni policajac Dragan Džavrić zadobio je noćas u Smederevu teške telesne povrede, kada je na njega naleteo biciklista u alkoholisanom stanju. Džavrić je pao i udario glavom u kolovoz.

Biciklista je priveden i kod njega je prilikom pregleda utvrđeno da ima 1,54 promila alkohola u krvi, rečeno je u smederevskoj Policijskoj upravi.

Povređeni policajac ima teško nagnječenje mozga koje ne zahteva operaciju. Pacijent je svestan i komunikativan i van životne je opasnosti, rekao je Tanjugu načelnik Neurohirurgije Urgentnog centra prof. Branko Đurović.

"Ukoliko sve bude po našem očekivanju, pacijent bi trebalo da napusti bolnicu početkom sledeće nedelje", precizirao je Đurović.

Nakon što je nedavno obišao teško povređenog saobraćajnog policajca Branka Simića, na koga je automobilom naleteo nesavesni vozač sa velikim uticajem alkohola u krvi, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ponovo je došao u Urgentni centar.

Za razliku od Džavrića, Simić, koji je primljen pre nekoliko dana, i dalje se nalazi u besvesnom stanju, vezan za mašinu za disanje.

Dačić je obišao obojicu policajaca i poželeo im brz oporavak, a nesavesnim građanima poručio da ne komentarišu da li su nove zaprećene kazne visoke, već da budu svesni da je najveća kazna izgubiti vlastiti ili ugroziti tuđi život.

Nema dovoljno visoke kazne za izazivanje tragedije

Zbog povećane nediscipline u saobraćaju, Dačić je ponovo apelovao na sve vozače da vode računa, jer za volanom u pripitom stanju ugrožavaju svoje i živote drugih ljudi i njihovih porodica.

Ministarstvo će i dalje ukazivati da ni jedna kazna nije toliko visoka koliko su teške i tragične posledice nesavesne vožnje, naročito pod uticajem alkohola", rekao je ministar, podsetivši da je vozač koji je oborio Simića imao 2,2 promila u krvi.

Ministar policije je pozvao i pravosudne organe da brzo rešavaju takve slučajeve.

Dačić je rekao i da je zbog velikog broja saobraćajnih nesreća, dat nalog "da saobraćajna policija, u svim svojim kapacitetima, izađe na puteve i kontroliše saobraćaj".

Ministar je ocenio da će najefikasnije rešenje biti kada bude bio potpuno završen sistem video-nadzora na putevima i kada ne budu bili potrebni saobraćajci na ulicama.

Podaci MUP-a 

Od ukupnog broja povređenih policajaca u Srbiji tokom 2009. godine, devetoro je zadobilo teške telesne povrede, 179 je lakše povređeno, uključujući i dvojicu pripadnika žandarmerije koji su povređeni u terorističkom napadu u Kopnenoj zoni bezbednosti, dok je jedan smrtno stradao.

U periodu od 2004. godine pa do 19. jula ove godine tokom obavljanja redovnih dužnosti povređeno je 1.414 policajavca, dok su trojica izgubila život.

Podaci MUP-a pokazuju da se broj policajaca koji su povređeni prilikom obavljanja redovnih dužnosti svake godine povećava, tako je u 2004. godine na službenoj dužnosti povređeno 35 policajaca, a naredne 2005. godine njih 105.

Broj povređenih policajaca u 2006. godini je udvostručen, a u 2007. godini povređeno je 103 pripadnika MUP-a više nego u prethodnoj godini.

Tokom 2008. godine obavljajući službenu dužnost povređen je 561 policajac, što je za 248 više nego u prethodnoj, 2007. godini, dok je jedan smrtno stradao.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво