Ganić stigao u Sarajevo

Nekadašnji član predsedništva BiH Ejup Ganić stigao je u Sarajevo, svega dan nakon što je britansko pravosuđe odbilo zahtev za izručenjem Srbiji, koja ga tereti za ratne zločine počinjene 1992. godine. Ganića na butmirskom aerodromu dočekali predstavnici udruženja ratnih veterana.

Ejup Ganić doputovao je u Sarajevo, nepuna 24 časa od kako je sud u Vestminsteru odbacio zahtev Beograda da izruči nekadašnjeg člana ratnog predsedništva BiH, kako bi mu se u Srbiji sudilo zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu, 3. maja 1992. godine.

Ganića, koji je u Britaniji proveo pet meseci, na aerodromu su dočekali predstavnici Udruženja veterana rata, ali i poslanici iz redova Stranke demokratske akcije, zbog čega je prekinut rad parlamenta u Sarajevu.

Ganić je, po dolasku u Sarajevo, rekao da je u Londonu dokazano kakav je bio karakter rata u BiH i da se protiv njega vodio politički montiran proces.

"To je bio jedan međunarodni pravni presedan", naveo je Ganić i izrazio zadovoljstvo podrškom građana Federacije BiH, koju je imao tokom čitavog procesa koji se vodio pred britanskim pravosuđem.

Ganićev pravni savetnik Damir Arnaut rekao je da je britansko pravosuđe sugerisalo Srbiji da da ne ulaže žalbu, jer će "proći još gore".

Portparol Tužilaštva BiH Selma Hećimović potvrdila je da je "Ejup Ganić osumnjičeno lice i da je istraga koja se vodi za Dobrovoljačku ulicu u toku".

Koordinator tima MUP-a RS za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina Simo Tuševljak rekao je da je slučaj "Ganić" i dalje aktuelan u Tužilaštvu BiH, koje sprovodi istragu za zločin u Dobrovoljačkoj ulici.

Odbijajući zahtev Srbije, sudija Timoti Vorkman je rekao da postoje dokazi da bi suđenje Ganiću u Srbiji bilo "politički motivisano".

"Nisu mi dostavljeni nikakvi novi dokazi koje bi mogao opisati kao zapanjujuće ili pouzdane... Ovaj postupak je bio pokrenut i vođen zbog političkih razloga", rekao je sudija Vorkman.

"Zaključio sam da nema nikakvog validnog opravdanja za otpočinjanje procedure protiv Ganića", rekao je Vorkman i dodao da su dve istrage, jedna koju je vodio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i druga, koju je vodilo tužilaštvo BiH "zaključile da nema dokaza za podizanje optužnice protiv Ganića".

Nije priložen nijedan novi dokaz da bi se to promenilo, rekao je sudija.

Srbija ima pravo žalbe Višem sudu, pred kojim će se voditi potpuno novi postupak. Odluka o tome da li će žalba na presudu londonskog suda biti uložena biće doneta uskoro, izjavio je za RTS tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво