Simović promenio opis

Objavljen novi snimak odbeglog pripadnika "zemunskog klana" Miloša Simovića, koji se sumnjiči da je juče pucao na Sretka Kalinića. Policija intenzivno traga za Simovićem. Srbija će tražiti izručenje Kalinića, osuđenog za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Hrvatska policija objavila je večeras novi snimak odbeglog pripadnika "zemunskog klana" Miloša Simovića koji je osumičen da je juče pucao na Sretka Kalinića.

Portparol MUP-a Hrvatske Krunoslav Borovec gostujući u večerašnjoj emisiji Dnevnik TV "Nova" rekao je da u toku intenzivna potraga za Simovićem koji je kao i Kalinić osuđen za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Direktor policije Milorad Veljović ranije danas je rekao da je za srpsku javnost dobra vest otkrivanje  Sretka Kalinića, pripadnika "zemunskog klana" osuđenog za ubistvo premijera Zorana Đinđića, prilikom njegovog ranjavanja u prigradskom delu Zagreba.

Na Kalinića je, prema prvim informacijama, pucao Miloš Simović, pripadnik iste kriminalne grupe, takođe osuđen za ubistvo premijera.

Direktor policije Milorad Veljović rekao je za RTS da su pripadnici hrvatske policije tokom protekle noći pretresli stanove gde bi mogli da se kriju odbegli članovi "zemunskog klana".

Portparol hrvatske policije Krunoslav Borovec nije mogao da kaže kada će Simović biti uhapšen, ali je istakao da policija intenzivno traga za njim.

"Hapšenje se može dogoti svakog trenutka, ali akcija može potrajati i danima", rekao je Borovec u Dnevniku RTS-a.

Milorad Veljović je istakao da saradnja hrvatske i srpske policije daje rezultate i ta saradnja je stub borbe protiv organizovanog kriminala.

"Mi smo u policiji formirali tim koji se bavi traganjem za članovima "zemunskog klana", a sa hrvatskom policijom imamo zajedničke timove, gde razmenjujemo informacije i ovo je rezultat toga", napomenuo je Veljović.

Direktor policije je ocenio da će jučerašnji događaj imati mnogo širu priču nego što se u ovom trenutku misli.

"Na putu smo da potpuno rešimo ulogu 'zemunskog klana', a Sretko Kalinić je bio jedan od glavnih pucača u okviru klana", rekao je Veljović.

Srbija će tražiti izručenje Kalinića

Ministarska pravde Snežana Malović izjavila je da će Ministarstvo pravde Srbije zatražiti od Hrvatske izručenje Sretka Kalinića, u najkraćem mogućem roku, odmah po dobijanju zvanične potvrde Interpola da je uhapšen.

"Ministarstvo pravde očekuje da će, tokom dana, dobiti zvaničnu potvrdu Interpola o identitetu uhapšenog lica i proveri njegovog državljanskog statusa. Kada dobijemo tu potvrdu, biće podnet zahtev za ekstradiciju nadležnim organim Hrvatske u najkraćem mogućem roku", istakla je Malovićeva.

Ministarka pravde je navela da, ukoliko se utvrdi da Kalinić, pored srpskog ima i hrvatsko državljanstvo, on ne može biti izručen Srbiji, sve dok u Hrvatskoj ne dođe do ustavnih promena, odnosno dok se ne ukinu ustavna ograničenja za izručenje domaćih državljana.

Iz hrvatskog Ministarstva poručuju da problem nije nerešiv.

Budući da je u Republici Hrvatskoj u toku postupak izmene Ustava između ostalog i radi osiguravanja pretpostavki za izručenje vlastitih državljana u određenim slučajevima, uskoro će biti stvorene pretpostavke za sklapanje bilateralnih sporazuma sa Srbijom, kojim će biti omogućeno međusobno izručivanje državljana kada su u pitanju najteža i naopasnija kaznena dela, korupcije, rekla je za RTS portparolka Ministarstva pravosuđa Hrvatske Vesna Dovranić.

U međuvremenu, kako nam je rečeno u hrvatskom MUP-u, ostaje nekoliko mogućnosti - da bude zadržan u bolnici, ekstradicionom zatvoru ili čak i da bude pušten. Za svaku od ovih opcija, potrebna je odluka suda.

Kako RTS saznaje u Zagrebu, Sretko Kalinić znatno je promenio lični opis. Nekoliko kilograma mršaviji, sa dugom kosom i bradom, ne podseća na lik sa fotografija koje su do sada bile dostupne javnosti. Nakon privođenja kod njega je nađena torbica sa pištoljem, lažnim dokumentima, i pasošem izdatim u Tuzli.

Portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević rekla je da će, ukoliko Kalinić bude izručen Srbiji, odmah biti upućen na izdržavanje kazne. Maja Kovačević-Tomić portparol Specijalnog suda.

Njegovo je pravo da podnese zahtev da mu se ponovi suđenje u prisustvu i ukoliko se ispune uslovi - sud to obično dozvoljava u takvoj situaciji, sud bi ponovio suđenje, ali samo u odnosu na njega, ne dirajući u pravosnažnost presude na sve ostale optžene", objasnila je Kovačević-Tomić.

Ko je Miloš Simović?

Miloš Simović je jedan od zaverenika u atentatu na premijera Srbije Zorana Đinđića. Označen je kao pripadnik "zemunskog klana".

Za učestvovanje u ubistvu Zorana Đinđića, presudom Okružnog suda u Beogradu, osuđen je, po tri osnove, na 30 godina zatvora.

Simović je, 18. januara 2008. godine, osuđen na 40 godina zatvora za učestvovanje u ubistvima, otmicama i terorističkim delima i to zbog učešća ubistvima, otmicama i zbog terorizma.

Kalinić, čovek koga je bilo teško uhvatiti

Kalinić je slovio za glavnog egzekutora "zemunskog klana". Svi zločini koji mu se pripisuju izvršeni su krajnje brutalno. Poslednji put, njegovo ime se pominjalo u javnosti posle monstruoznog ubistva svedoka saradnika Zorana Vukojevića Vuka, čije je unakaženo i ugljenisano telo nađeno 3. juna 2006. godine, na autoputu.

Kalinić se tereti za učešće u ubistvima braće Sredoja i Zorana Šljukića, Jovana Guzijana Cunera, Radeta Cvetića i Todora Gardaševića, Branislava Lainovića i drugih. Kalinić je, prema procenama policijskih eksperata, čovek koga je bilo teško uhvatiti, jer je spreman da živi u potpunoj divljini.

Pored Kalinića, za ubistvo premijera Đinđića na po 40 godina zatvora osuđeni su bivši komandant JSO Milorad Ulemek Legija i neposredni izvršilac atentata Zvezdan Jovanović.

Aleksandar Simović, Ninoslav Konstantinović i Vladimir Milisavljević osuđeni su na po 35 godina zatvora, a na po 30 godina osuđeni su Simović, Milan Jurišić Jure i Branislav Bezarević.

Bivši pripadnik JSO Željko Tojaga je osuđen na 15 godina a pripadnik zemunskog klana Dušan Krsmanović na 20 godina zatvora, dok je Saša Pejaković osuđen na osam godina zatvora.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво