Napadnut Velja Ilić

Velimir Ilić napadnut u centru Beograda. Napadač Dejan Stojadinović udario Ilića pesnicom.

Lidera Nove Srbije Velimira Ilića udario je pesnicom u glavu Dejan Stojadinović (25), tokom stranačkih aktivnosti u centru Beograda.

Velimiru Ilić ukazana je pomoć i u Kliničkom centru Srbije, gde je i zadržan na daljim ispitivanjima.

Incident se dogodio oko podneva kada je Stojadinović, koji je stajao među građanima kod česme u Knez Mihajlovoj ulici, prišao Iliću, udario ga pesnicom u glavu i verbalno ga vređao.

Posle toga nastala je gužva u kojoj su simpatizeri i aktivisti stranke nasrnuli na napadača.

Intervenisala je policija koja je obezbeđivala skup, gde je napadača uvukla u obližnji haustor kako bi ga zaštitila.

Ilić je, nakon incidenta, rekao novinarima da zahteva najoštriju kaznu za napadača "jer se incident dogodio na tri metra od policije i to pred kamerama u po bela dana".

Velimir Ilić je dodao da ga je taj muškarac udario u isto mesto gde je već bio operisan i da se, iako nema fizičke povrede, "ne oseća baš dobro".

"Ne znam ko je on da može tako pred policijom nekoga da napadne i ko ga je poslao. Ako ministar unutrašnjih poslova ovakve stvari ne može da spreči, neka podnese ostavku", rekao je Ilić.

Potpredsednica stranke Dubravka Filipovski rekla da je zabrinuta zbog kašnjenja u reakciji MUP-a, jer je nelogično da pojedinac, pored sto aktivista te stranke, napadne njenog predsednika.

"Nećemo dozvoliti da na nas prebace bilo kakvu odgovornost", rekla je potpredsednica NS i dodala da je stranački skup bio unapred najavljen policiji.

MUP je saopštio da je tokom održavanja neprijavljenog javnog skupa Nove Srbije, priveden napadač Dejan Stojadinović, kome je određena mera zadržavanja. Protiv napadača će biti podneta krivična prijava za nasilničko ponašanje.

U MUP-u navode da je jedan policijski službenik zadobio je povrede glave i šake dok je branio Ilićevog napadača. Policajac je kolima Hitne pomoći prebačen u Urgentni centar, gde mu je ukazana pomoć.

Reakcije na napad na Velimira Ilića

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da niko ne sme da ugrozi dostojanstvo i živote onih koji drugačije misle od njih.

"Svaki građanin mora biti zaštićen, bez obzira na političku, nacionalnu ili versku orijentaciju", naglasila je predsednica parlamenta.

Dejanović je rekla da najoštrije osuđuje svaki vid nasilja i izrazila uverenje da će nadležni organi preduzeti sve zakonske mere protiv napadača na Ilića.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica zatražio je od srpskih vlasti da pruže "jasan i glasan odgovor" zašto je u centru napadnut Ilić, i ko stoji iza napada.

Koštunica je naglasio da je fizički obračun sa predsednikom Nove Srbije usledio posle "medijske hajke koja se vodi protiv opozicije, posebno protiv Ilića".

"Srbija je danas ugrožena i politički i ekonomski, ugroženi su  sigurnost i demokratski poredak zbog sadašnje vlasti koja pustoši zemlju. Licemerno je govoriti o uspehu demokratije u Srbiji dok se fizički i medijski vrši nasilje nad predsednicima opozicionih stranaka", naglasio je lider DSS-a.

I portparol te stranke Andreja Mladenović osudio je napad na lidera Nove Srbije Velimira Ilića.

"To je znak kako Srbija danas funkcioniše. Do sada se nije dešavalo da na ovakav način, fizički bude napadnut predsednik opozicione stranke dok daje izjavu za medije", rekao je Mladenović.

Srpska napredna stranka najoštrije osuđuje napad na predsednika Nove Srbije i ocenjuje da je taj događaj pokazatelj odnosa vlasti u Srbiji prema političkim protivnicima.

"SNS najoštrije osuđuje brutalni napad simpatizera režimskih stranaka na Velimira Ilića. Taj napad je pokazatelj kako se vlasti u Srbiji odnose prema političkim protivnicima i prema svim ljudima koji misle drugačije od njih", navodi se u saopštenju SNS-a.

Predsednik SNS-a Tomislav Nikolić posetio je danas u Kliničkom centru Srbije predsednika Nove Srbije Velimira Ilića.

Portparol Demokratske stranke Jelena Trivan najoštrije je osudila napad na predsednika Nove Srbije Velimira Ilića i zatražila da se počinilac na adekvatan način procesuira i kazni.

"DS se već 20 godina bori za demokratsko i slobodno društvo u kome je svako zaštićen, pa očekujemo da će, u skladu sa tim načelima demokratije, reagovati svi nadležni organi i da će Srbija pokazati, i na taj način, da je ovo zemlja demokratskih sloboda", istakla je Trivan.

Liberalno demokratska partija osudila je napad na predsednika Nove Srbije Velimira Ilića, koji je, kako je navedeno, mogao da dovede do tragičnih posledica.

"Bez obzira na velike političke razlike nadamo se da će današnji napad na Ilića podstaći sve stranke, pojednce i institucije da jasnije osude nasilje i preduzmu konkretne korake", rekli su u LDP-u.

"Nasilje je odlika naših života i na to smo upozoravali i uvek kada su napadani funkcioneri i aktivisti, paljene i rušene prostorije LDP-a širom Srbije", dodaje se u saopštenju.

Број коментара 123

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво