Presuda Vojislavu Šešelju 31. marta

Haški tribunal će izreći 31. marta presudu lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, saopštio je danas kasno posle podne taj sud.

U odluci, koju je potpisao predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti, vlastima Srbije se nalaže da "preduzmu sve neophodne mere da obezbede prisustvo optuženog izricanju presude".

Zvaničnom Beogradu veće je ostavilo rok do 15. marta da izvesti Tribunal o svim teškoćama koje bi mogao imati u sprovođenju tog naloga.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

U pritvoru Tribunala bio je od 24. marta 2003, kada se dobrovoljno predao, a u novembru 2014. je privremeno oslobođen do izricanja presude.

Posle jednog neuspešnog pokušaja i štrajka glađu optuženog, suđenje Šešelju je počelo u novembru 2007. godine.

U završnoj reči, marta 2013. godine, tužioci su zatražili da Šešelj bude osuđen na 28 godina zatvora, a optuženi, koji se branio sam, da bude oslobođen.

Šešelj je optužen za progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, deportaciju i nehumana dela kao zločin protiv čovečnosti.

Optužnica ga tereti i za kršenje zakona i običaja ratovanja – ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje verskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine.

Pored sudije Antonetija iz Francuske, u veću koje će izreći presudu su i sudije Flavija Latanci iz Italije i Madaje Nijang iz Senegala.

Sudija Nijang nije bio član veća tokom suđenja Šešelju, već je imenovan pošto je, po okončanju procesa, iz veća, na Šešeljev zahtev, bio izuzet sudija Frederik Harhof iz Danske.

Posebno veće Tribunala je, krajem avgusta 2013, usvojilo Šešeljev zahtev za izuzeće Harhofa, ocenjujući da je taj sudija – pismom prijateljima koje je procurilo u danskoj štampi, u kojem je kritikovao poslednje oslobađajuće presude Tribunala – "pokazao pristrasnost u korist osuđujućih presuda".

U tom trenutku, sudija Harhof je sa ostalim članovima veća odlučivao o presudi Šešelju, koja je trebalo da bude izrečena 30. oktobra 2013.

Posle Harhofovog izuzeća, izricanje presude odloženo je na neodređeno vreme, dok se novi sudija Nijang nije upoznao sa predmetom, čitajući čitav spis i gledajući video-snimke suđenja.

Više puta tokom procesa, Šešelj je tvrdio da je Tribunal prekršio njegovo pravo na suđenje u razumnom roku i tražio je da mu zbog nezakonito dugog držanja u pritvoru bude isplaćena odšteta od 12 miliona dolara.

Od 2012, Šešelj je ima zdravstvenih tegoba, a 6. januara te godine pozlilo mu je u pritvoru Tribunala u Sheveningenu.

Posle ukazane hitne pomoći bio je prebačen u bolnicu u Lajdenu, gde mu je bio hitno ugrađen, kako je rekao, "unutrašnji defibrilator", odnosno aparat za regulisanje srčanog ritma.

Pre nego što je, u novembru 2014, bio pušten u Srbiju na privremenu slobodu, Šešelju je u Hagu bio dijagnostikovan tumor na jetri.

broj komentara 9 pošalji komentar
(petak, 12. feb 2016, 23:25)
Nikola94 [neregistrovani]

očigledno je

Sve je namerno inscenirano zbog izbora. Narode osvesti se ! A sto se haaškog tribunala tiče, ne znam odakle im legimitet, da još uvek postoje...Evropa, 21. vek ? Dno dna.

(petak, 12. feb 2016, 18:59)
anonymous [neregistrovani]

12 godina za nista

Oni nemaju dokaze ali ce ga osuditi u protivnom moraju platiti odstetu za 12 godina.

(petak, 12. feb 2016, 18:51)
anonymous [neregistrovani]

Доста више

Ово је срамота шта нам раде, тај суд је одавно требао бити угашен. Пуна подршка Војиславу Шешељу, власт треба да поштује Устав и да престане да шаље наше људе у неповрат.

(petak, 12. feb 2016, 18:48)
Slobodan Gajic [neregistrovani]

Odg Ovo se moze smatrati

O kakvom pritisku na Haski tribunal pricas covece?Pa Haski sud je pre dva meseca izvestio Beograd da ce Seseljeva presuda biti polovinom marta ili krajem marta!Kao da briga Haga za nasu protestnu notu.Videces jos problema sa izrucenjem!

(petak, 12. feb 2016, 18:39)
anonymous [neregistrovani]

др Војислав Шешељ

Он је тамо био 12 година и нема више шта да тражи...

(petak, 12. feb 2016, 18:35)
anonymous [neregistrovani]

koji izbori ??

O kojiom ti izborima govoris. Niti je Vucic dao ostavku niti je Nikolic raspustio skupstinu. Nista ama bas nista zvanicno nije uradjeno oko izbora. Samo se prica nakolo

(petak, 12. feb 2016, 18:22)
anonymous [neregistrovani]

A sada šou Šeki...

Tribunal baš tempira presudu pred izbore.Zna šta radi.A sada će Šeki imati svoj Šou u medijima.Ne treba mu bolja predizborna kampanja.

(petak, 12. feb 2016, 18:20)
dannyfischer [neregistrovani]

ovo se moze smatrati

odgovorom haskog tribunala na protestnu notu Srbije..
pritisci pritisci I samo lazi iz
haskog suda na adresu Vlade Srbije..

(petak, 12. feb 2016, 18:16)
anonymous [neregistrovani]

Predvidjanje

Ako su izbori u aprilu,ovo je namerno namesteno.