Hag, radikali optuženi za nepoštovanje suda

Haški tribunal je optužio troje bivših i sadašnjih funkcionera Srpske radikalne stranke za nepoštovanje suda. Oni su navodno, u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, pretili, zastrašivali i nudili mito svedocima da bi uticali na njihovo svedočenje. Rasim Ljajić: Iznenađujuće obelodanjivanje naloga iz Haga.

U optužnici protiv Vjerice Radete, Jove Ostojića i Petra Jojića se navodi da su oni "pretili, zastrašivali ili na neki drugi način uticali" na dvojicu svedoka tužilaštva u procesu protiv Vojislava Šešelja. 

Tajna optužnica protiv Radete, Ostojića i Jojića podignuta je 5. decembra 2014. godine, a nalozi za hapšenja, takođe tajni, mesec dana kasnije. 

"Međunarodni sud može da pokrene postupak zbog nepoštovanja suda protiv onih koji 'svesno i hotimično ometaju sprovođenje pravde. Međunarodni sud smatra integritet svojih postupaka i bezbednost svojih svedoka ključnim elementima vladavine prava", navodi se u saopštenju.

Haški sud je, takođe, naveo da Srbije još nije postupila po nalozima za hapšenje izdatim u januaru.

Radeta je u izjavi za Betu rekla da ne želi da komentariše optužbe. "Ne znam šta bih komentarisala. Neka rade svoj posao. Ja ih spremno čekam", rekla je Radeta.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je da je potpuno neočekivano i iznenađujuće to što je Tribunal danas obelodanio nalog za hapšenje Radete, Jojića i Ostojića, koji datira još od 19. januara ove godine.

Taj nalog za hapšenje do danas je bio pod oznakom poverljivosti, precizirao je Ljajić u pisanoj izjavi.

Advokat i branilac haških optuženika Toma Višnjić rekao je za Internet portal RTS-a da je tajming obelodanjivanja optužbi na račun troje radikala verovatno vezan za redovni godišnji izveštaj o radu Haškog tribunala, koji bi usmeno trebalo da bude podnet u prvoj polovini decembra.

Pored Radete, Jojića i Ostojića u optužnici se pominje još jedan funkcioner Srpske radikalne stranke, Ljubiša Petković, koji je 2008. godine odslužio kaznu od četiri meseca zatvora zbog nepoštovanja suda.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво