Vojni policajac: Slučajno smo sreli Andreja Vučića

Vojni policijac Saša Jovanović izjavio je, kao svedok na suđenju žandarmima za napad na brata premijera Srbije Andreja Vučića, da je u vreme Parade ponosa 2014. godine bio angažovan u obezbeđenju premijera, a da se toga dana sa Andrejem Vučićem slučajno sreo.

Jovanović je u Višem sudu u Beogradu rekao da je u trenutku incidenta radio posao prethodnice obezbeđenja premijera i da je bio sa kolegom kada su se slučajno sreli sa Andrejem Vučićem i još jednom, tada nepoznatom osobom, za koju se ispostavilo da je brat gradonačelnika Beograda Predrag Mali.

On je kazao da su se svi kretali u istom pravcu i da su Vučić i Mali išli nekoliko koraka ispred njih.

Jovanović je kazao da je video žandarme kako stoje na raskrsnici Birčaninove i Svetozara Markovića, da su stajali u manjim grupama i da su im štitovi bili naslonjeni na drvo kod raskrsnice, kao i da je jedna starija gospođa bez problema prošla pored njih.

Vojni policajac je dodao da su se dvojica najbližih žandarma, u trenutku kada su im Vučić i Mali prišli na oko jedan metar, fokusirali na njih i pitali ih ko su i šta traže.

Jovanović je kazao da je Vučić pokazao ličnu kartu, kazao da ide kod roditelja u Krunsku ulicu i da ne želi nikakve probleme. Dodao je i da su on i njegov kolega stali levo i desno od Vučića i Malog, da je on iz džepa izvadio legitimaciju, podigao ruke iznad glave i kazao: "Kolege, ja sam iz Vojne policije, na zadatku smo".

On je dodao i da je stavio ruku između Vučića i žandarma kada su žandarmi krenuli da ih guraju štitovima, jer je u tom trenutku video da ka njima dvojici "ide pendrek".

Kako je kazao, žandarmi su počeli da ih udaraju, pribili su ih uza zid i da je on osetio udarac, zbog čega mu je ispao pištolj na zemlju.

U nekom trenutku osetio je udarac u glavu, zbog čega je pao na bok i video pored sebe civila kojem žandarm drži nogu na glavi.

On je kazao da je ponovo iz džepa uspeo da izvadi legitimaciju i da je vikao da je iz Vojne policije, ali da se ni tada niko na to nije obazirao. Udarci su prestali, nakon čega je uspeo da se pridigne i traži lekarsku pomoć, kao i da vidi kolegu koji je sa Vučićem ušao u haustor obližnje zgrade, ali da niko nije želeo da mu pomoć pruži već da su ga žandarmi do zgrade gurali.

Jovanović je rekao da je u haustoru zatekao kolegu koji je bio obliven krvlju koju je brisao peškirom, da je i on bio obliven krvlju, a da je Andrej Vučić bio vidno povređen.

Tada je, prema njegovim rečima, pozvao još jednog kolegu da vozilom dođe po njih, a njegov povređeni kolega pozvao je nadređenog starešinu.

Kako je objasnio, kada su njihovi nadređeni došli, otišli su u Vladu Srbije, gde im je ukazana prva lekarska pomoć i gde je došao komandant Žandarmerije Milenko Božović sa još nekim žandarmima i izvinio se u njihovo ime.

On je dodao da je na pitanje premijera Aleksandra Vučića šta se desilo, jedan od žandarma kazao da je zadobio udarac, a da mu je Jovanovićev kolega rekao da laže.

Jovanović je rekao da su nakon toga otišli na VMA, gde su detaljno pregledani, a sutradan ga je Božović zvao i rekao da je pregledao snimke, da je video šta se dogodilo i da je uputio još jedno izvinjenje.

Advokat žandarma: Videćemo šta će biti kada budu svedočili očevici

Advokat Vladimir Domazet, branilac jednog od žandarma optuženih za napad na Andreja Vučića, izjavio je da će se tek videti šta će se događati kada na sud dođu, kako je rekao, pravi svedoci, odnosno očevici incidenta na Paradi ponosa.

"Ovi civili (Andrej Vučić i brat gradonačelnika Beograda Predrag Mali) su pokušali da prođu silom i u tome su učestvovali i vojni policajci koji se nisu predstavili na pravi način", rekao je Domazet novinarima ispred Višeg suda.

Advokati odbrane žandarma danas su na suđenju uložili prigovor zbog serije pitanja odbrane koje je sud odbacio i na koje vojni policajci nisu odgovarali zbog tajnih podataka o zadatku koji su tog dana imali.

Oni su tražili da se skine oznaka tajnosti i da se vojnim policajcima dozvoli da govore o tom zadatku, jer smatraju da je to ključno za slučaj.

Pred Višim sudom u Beogradu nastavljeno suđenje osmorici pripadnika Žandarmerije koji se terete za napad na braću premijera i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i dvojicu pripadnika vojne jedinice Kobra tokom Parade ponosa 2014. godine.

Žandarmi su optuženi da su kao saizvršioci počinili krivično delo napada na vojno lice u vršenju službe u sticaju sa krivičnim delom zlostavljanja i mučenja.

Okrivljenima se optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu na teret stavlja i krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Svi okrivljeni su na ročištu krajem avgusta negirali krivicu i istakli da su 28. septembra 2014. godine postupali po zakonu, bez prekomerne upotrebe sile. 

Suđenje će biti nastavljeno 25. decembra.    

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво