Vujić: Za zločine u Prijedoru odgovorne paravojne formacije

U nastavku haškog procesa Ratku Mladiću, svedok odbrane Draško Vujić sugerisao je da su za zločine nad Muslimanima i Hrvatima 1992. u Prijedoru bile odgovorne paravojne formacije, ali i srpske civilne vlasti, odnosno policija.

Draško Vujić, koji je bio komandant jednog od bataljona Vojske Republike Srpske, izjavio je da VRS nije imala nikakve veze sa logorima za nesrpsko stanovništvo Omarska i Keraterm, tvrdeći, istovremeno, da su se Muslimani sami, dobrovoljno, sklanjali u "prihvatni centar" u Trnopolju, piše dopisnik Bete iz Haga.

Prema optužnici koja generala Mladića, koji je u to vreme bio komandant VRS, tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, Prijedor je jedna od opština u kojoj je taj progon imao razmere genocida, a u tri logora počinjeni su teški zlocini nad hiljadama pritvorenih.

Vujić je, tokom današnjeg iskaza, tvrdio da, u to vreme, on za većinu zločina nije ni znao, nakon što ga je tužilac Amir Zec suočio sa podacima o tim masovnim zlodelima.

Svedok je izjavio da su razne srpske paravojne formacije "pravile velike probleme i Srbima i Muslimanima" u prijedorskom kraju.

Rekao je da je Željko Ražnatović-Arkan, kao vođa Srpske dobrovoljačke garde, bio u bliskoj vezi sa načelnikom prijedorske policije Simom Drljačom, ali da ne zna ko je Ražnatovića pozvao u Prijedor.

"Ne znam od koga su dobijali zadatke, ali od vojske nisu", rekao je Vujić, osvrćući se na boravak Ražnatovića u Prijedoru u jesen 1995.

Mladićeva odbrana u dokaze je uvrstila dokument VRS iz tog vremena u kojem se Ražnatovićeva jedinica proglašava paravojnom formacijom, budući da se nije uključila u sastav vojske, niti se potčinila njenoj komandi.

Svedočenje u odbranu generala Mladića danas je započeo i Nedeljko Trkulja, koji je od decembra 1993. bio načelnik roda oklopno-motorizovanih jedinica u Glavnom štabu VRS.

Pukovnik Trkulja izjavio je da je general Mladić u GS VRS u Crnoj Rijeci kod Han Pijeska "provodio relativno malo vremena", zato sto je bio na terenu, i da je, u njegovom odsustvu, naređenja mogao izdavati "isključivo" načelnik GS general Manojlo Milovanović.

Trkulja je posvedočio da ne samo da nije učestvovao u planiranju operacije Krivaja 95, odnosno ofanzive na Srebrenicu u julu 1995, nego da nije imao "nikakvo saznanje" o njoj.

"Ni naziv nisam znao, prvi put sam ga cuo 2007. godine u ovoj sudnici", rekao je Trkulja, koji ce svedočenje nastaviti sutra.

General Mladić optužen je i za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana, kao i za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво