Читај ми!

Odbijen zahtev za vraćanje Šešelja u Hag

Raspravno veće Haškog tribunala odbilo je zahtev tužilaštva da u sudski pritvor sa privremene slobode vrati optuženog Vojislava Šešelja.

U odluci sa današnjim datumom, Raspravno veće se takođe proglasilo nenadležnim za Šešeljev zahtev da kazne glavnog tužioca Serža Bramerca "zbog nedozvoljenog ponašanja", objavljeno je u Hagu, a prenosi Tanjug.

Raspravno veće je navelo da se u svom zahtevu tužilaštvo služilo sa dve vrste argumenta - direktne kritike odluke Veća od 6. novembra 2014. da na privremenu slobodu pusti optuženog Vojislava Šešelja, kao i činjenice da je, po mišljenju tužilaštva, optuženi prekršio uslove puštanja na slobodu.  

U odluci je navedeno da tužilaštvo nije uložilo žalbu na odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu, a da sada traži preispitivanje te odluke, što je moguće samo na osnovu novih činjenica kojih nema.

Kada je reč o navodnom kršenju privremene slobode, Veće podseća da su nalogom od 6. novembra prošle godine navedeni sledeći uslovi - da optuženi nema nikakav kontakt sa svedocima ili žrtvama i da ne pokušava da na njih utiče, da ne sprečava pravnu proceduru ili tok pravde i da se pojavi pred Sudom kada mu bude naloženo.

Tužilaštvo je navelo da je Šešelj prekršio uslove time što je izjavio da nikad više neće da se vrati u Hag, ali kako primećuje Sudsko veće, za sada Šešelju nije ni naređeno da se vrati, pa prema tome nije prekršio nikakvo uputstvo u tom smislu.

"Samo izjave o nameri ne predstavljaju kršenje jedne obaveze koja još zapravo nije nametnuta", navodi se u odluci.

Kako se dalje navodi, optužba se osvrće na Šešeljeve izjave za medije u kojima naziva izdajicama osobe koje su imale veze sa tužilaštvom.

"Koliko god su takve izjave za žaljenje, te neodređene izjave ne predstavljaju uticanje na svedoke ili žrtve ili pretnju njima i, prema tome, ne krše uslove" puštanja na slobodu, navodi Sudsko veće.

Kako je zaključeno, zahtev Tužioca predstavlja spisak neprihvatljivih i neosnovanih argumenata koji ne mogu da dovedu u pitanje nalog od 6. novembra 2014.

Sudija Mandiaje Nijang, koji je u procesu protiv Šešelja zamenio izuzetog sudiju Frederika Harhofa, usprotivio se prvobitnoj odluci Raspravnog veća da pusti Šešelja na slobodu, smatrajući da treba detaljnije precizirati uslove.

Nijang se, međutim, saglasio sa današnjom odlukom uz koju je objavljeno i obrazloženje njegovog stava da je odluka sada važeća.

Šešelj je, odlukom Raspravnog veća, 12. novembra privremeno oslobođen iz pritvora Tribunala iz humanitarnih razloga, zbog njegove bolesti, kako bi lečenje mogao da nastavi u Beogradu.

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je 1. decembra da raspravno veće vrati u sudski pritvor optuženog Vojislava Šešelja sa privremene slobode u Srbiji, jer je "svojim ponašanjem u Srbiji 'potkopao' duh odluke o privremenom oslobađanju koju je, na sopstvenu inicijativu, iz humanitarnih razloga" donelo raspravno veće predsedavajućeg Žan-Kloda Antonetija.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво