Zaštita svedoka, kost u grlu sudstva na Kosovu

Međunarodni faktori traže efikasne programe zaštite svedoka na Kosovu, jer je najmanje 12 zaštićenih svedoka do sada ubijeno u sudskim procesima ratnih zločina i organizovanog kriminala, navodi se u izveštaju međunarodnih organizacija.

Prema izveštaju, programi zaštite svedoka ostaju veliki problem za kosovsko pravosuđe, javlja Beta.

U periodu kada Kosovo treba da donese propise kojim se omogućava formiranje Specijalnog suda za ratne zločine, portparol Posebne istražne grupe koja vodi tu istragu, Žoao Sousa je rekao za Radio Kosovo da su preduzete sve mere da se onemogući uticaj na svedoke, uključujući i van Kosova.

"Posebna istražna grupa EU je preduzela sve potrebne mere da se sačuva tajnost procesa i svedoka, kako bi se obezbedilo da se ceo posao odvija bez spoljnih uticaja. Jedan od glavnih razloga da ta grupa ima sedište u Briselu je i očuvanje integriteta istrage i zaštita svedoka", rekao je Sousa.

Lidija Gal iz "Hjuman rajts voča" rekla je da Kosovo ima slab zakonski okvir za zaštitu svedoka.

"Ne osećaju se sigurnim da svedoče o određenim osetljivim pitanjima koja su vezana za zločine, organizovani kriminal i korupciju. Vlasti treba da ozbiljno razmotre to pitanje da bi se poboljšala zaštita svedoka. Vlasti treba da za prioritet imaju zaštitu svedoka, kako bi se kriminalci izveli pred pravdu i jačala vladavina zakona", kazala je Gal.

Kosovo je 2012. godine donelo Zakon o zaštiti svedoka, međutim zbog velikih budžetskih troškova njegova puna primena nije moguća. 

Na Kosovu postoji i Komisija za zaštitu zaštićenih svedoka na čijem je čelu Državni tužilac Kosova.

Ta komisija je odgovorna za uključivanje svedoka u program zaštite, dužinu trajanja tog tretmana i njegov prestanak.

Sva dokumenta u vezi sa tim programom su službena tajna.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво