Читај ми!

Priština, Srbin uhapšen zbog eksploziva

Državljanin Srbije S. G. uhapšen je u Prištini, pošto je u njegovom autu pronađeno 13 kilograma materijala za izradu eksploziva. U kosovskom tužilaštvu sumnjaju da je srpski državljanin planirao da eksploziv iskoristi za terorističke aktivnosti.

Kosovska policija je sinoć u prištinskom naselju Dragodan uhapsila državljanina Srbije S. G., u čijem je automobilu pronađeno 13 kilograma plastičnog eksploziva C4. Kosovsko specijalno tužilaštvo istražuje slučaj, javlja izveštač RTS-a.

Prištinski mediji javljaju da je reč o Slobodanu Gavriću iz Raške, koji je uhapšen nedaleko od američke ambasade u Prištini.

Kosovsko tužilaštvo je saopštilo da je uhapšena osoba planirala da eksploziv iskoristi za obavljanje terorističkih aktivnosti.

Uhapšenom državljaninu Srbije je, po nalogu istražnog sudije, određeno policijsko zadržavanje do 48 sati, zbog sumnje da je počinio krivično delo "priprema terorističkog napada ili dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Kosova".

Slučaj je u početnoj fazi istrage, a lokalni tužilac će od sudije tražiti da uhapšenom odredi pritvor, dodaje se u saopštenju.

Prištinski elektronski mediji navode, pozivajući se na izvore iz istrage, da je reč o 13 kilograma eksploziva.

"Državljanin Srbije Slobodan Gavrić uhvaćen je sa 13 kilograma eksploziva i mapom Prištine. Pratila ga je policija, koja je odranije imala informacije o opasnom teretu u vozilu 'reno klio', sa beogradskim tablicama", navode mediji u Prištini.

Kosovska policija je, navodno, unapred znala za plan tog muškarca da digne u vazduh prištinsku katedralu, ali njegovi motivi i dalje nisu poznati.

Jahjaga traži pomoć u istrazi 

U međuvremenu je predsednica Kosova Atifete Jahjaga pozvala je predstavnike susednih država da sarađuju u istrazi sprečenog terorističkog napada, prenosi Beta.

"Predsednica Jahjaga, imajući u vidu kompleksnu prirodu i ozbiljnost ovog slučaja uputila je poziv državama regiona da sarađuju na rasvetljavanju okolnosti i da pomognu da se pred lice pravde izvedu umešani u ovaj teroristički čin", navodi se u saopštenju iz kabineta kosovske predsednice.

Povodom tog slučaja Jahjaga se danas sastala sa premijerom Kosova Isom Mustafom i rukovodiocima službe bezbednosti. Jahjaga je čestitala Policiji Kosova na stručnosti i dobro obavljenom poslu na sprečavanju terorističkog dela i na zaštiti nacionalne bezbednosti.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се