Читај ми!

Svedok: Mladić nije nameravao da osvoji Sarajevo

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, zaštićeni svedok odbrane GRM-010 rekao je da Mladić, kao komandant Vojske Republike Srpske (VRS), nije imao nameru da osvoji Sarajevo.

Optužnica generala Mladića (72) tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, 1992-95.

Svedok, pripadnik VRS, izjavio je da je bio prisutan kada je Mladić, 1993, rekao da je ideja o osvajanju Sarajeva "neprihvatljiva", jer bi "donela velike žrtve na obe strane" i dodatno "krvoproliće", prenosi Beta.

Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac Piter Mekloski, GRM-010 je, međutim, kazao da "ne zna" koje su Mladićeve namere bile, ali da u generalovom govoru posvećenom operaciji "Lukavica 93" "takvu mogućnost (zauzimanja Sarajeva) ja nisam čuo, ni video".

"Mladić je rekao da je ideja da se spoje dva korpusa - Sarajevski i Hercegovački - i da se se suprotna strana privoli na pregovore o pravičnom miru", tvrdi GRM-010 u iskazu posredstvom video-veze, čiji je veći deo bio zatvoren za javnost.

Svedok je nastojao i da relativizuje Mladićevu naredbu iz maja 1992. da artiljerija VRS otvori vatru po sarajevskom naselju Pofalići, zato što tamo "ima malo Srba".

Tvrdeći da je, preko radio veze, čuo tu naredbu, ali ne identifikujući izričito generala Mladića, GRM-010 sugerisao je da je ona porazumevala "da se dejstvuje po vojnim i paravojnim formacijama" i "bandama" Muslimana, koje su, prethodno, izazvale egzodus Srba sa Pofalića, napadajući, paleći i pljačkajući njihove kuće.

O tome je svedoka, kako je rekao, "plačući" obavestio srpski vojnik Milenko ili Milanko Mladić, koji mu je pokazao "dim zapaljenih srpskih kuća na Pofalićima uključujući i kuću generala Mladića".

Na, u sudnici više puta puštanom, audio-snimku, koji je presrela Teritorijalna odbrana BiH, general Mladić se čuje kako podređenom

oficiru naređuje da artiljerijom gađa četvrti Velašići i Pofalići, jer "tamo nema mnogo srpskog življa", kao i mete u centralnim sarajevskim ulicama. Komandant VRS naredio je i "jedan plotun" na zgradu Predsedništva BiH.

Kako je Mladić rekao na snimku, načinjenom u noći između 28. i 29. maja 1992, cilj tih napada bio je da se Sarajlijama "razvuče pamet" i da im se ne dozvoli da spavaju.

Mladićeva odbrana, ranije tokom procesa, osporavala je autentičnost snimka, tvrdeći da je reč o montaži muslimanske strane.

Uprkos tome, snimak je prihvaćen kao dokaz Tužilaštva protiv generala Mladića.

Mladić je optužen i za genocidu u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, tokom bosanskog rata.

Sledećeg svedoka, Mladićeva odbrana će pred sudije Tribunala izvesti sutra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво