Suđenje Mladiću, rasprava o genetici

Svedok odbrane Luka Dragićević izjavio je na suđenju Ratku Mladiću u Hagu da su Srbi "genetski jači, bolji, lepši i pametniji" od bosanskih Muslimana. Na optužbu tužioca da je rasista, Dragićević je odgovorio da to nije rasizam.

Pukovnik Dragićević je, tokom rata u BiH, bio pomoćnik komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS za moralna, verska i politička pitanja.

Tadašnji komandant VRS, general Mladić (71) optužen je za genocid nad Muslimanima i Hrvatima.

Unakrsno ispitujući svedoka, tužilac Adam Veber citirao je u sudnici iz dokumenta, koji je Dragićević tokom rata uputio podređenim jedinicama, da su Muslimani, odnosno "poturice genetski...inferiorni".

Dragićević je prokomentarisao da je to "po suštini sve tako...iz iskustva životnog", dodajući da se "bavio biologijom...fitogenezom, etnogenezom" i da stoji iza te tvrdnje.

Na tvrdnju zastupnika optužbe: "To je rasizam, a vi ste rasista", svedok je uzvratio: "Naravno da nije".

Tužilac Veber je, potom, iz istog Dragićevićevog dokumenta, naveo i rečenicu: "Mi (Srbi) smo genetski jači, bolji, lepši i pametniji" od "poturica".

"To je moje životno iskustvo i iza toga stojim", potvrdio je svedok.

Isti komentar dao je i nakon što ga je tužilac Veber pitao veruje li zaista da su "Srbi genetski lepši", uz opasku da je "tu bilo i propagande smišljene na podizanje morala vojnika".

U istoj "instrukciji" potčinjenim oficirima za moral, Dragićević je, kako je citirao tužilac, napisao i da će "dobro odmereni udarac po nosu primorati poturice da ponovo promene veru".

"Da, kažem da su vrlo često menjali veru i naciju i da vrlo lako mogu izmisliti neku novu veru i naciju... Znao sam kako treba voditi borbu protiv njih da bi bila uspešna", rekao je na to svedok.

Tokom ispitivanja, tužilac je dokazivao i da su Milan Lukić i drugi vinovnici otmica i ubistava muslimanskih civila u Sjeverinu i Štrpcima, 1992-93. godine, tada bili pripadnici Višegradske brigade kojom je u to vreme komandovao Dragićević.

Svedok je, međutim, to negirao, prihvatajući, međutim, da su se neki od dobrovoljaca u okviru brigade međusobno nazivali "Osvetnicima" i "Garavim sokakom". Tako su, po tužiocu, sebe nazivali i Lukićevi ljudi.

Suočen sa izjavom samog Lukića da je bio pripadnik Višegradske brigade VRS, svedok je odgovorio: "Nije i nisam video, ni čuo da je učestvovao u bilo kojoj borbenoj aktivnosti brigade. Nije ni mogao, jer nije bio pripadnik brigade".

Za otmice u Sjeverinu i Štrpcima, Dragićević je, kako je tvrdio, "saznao iz medija".

Haški tribunal je Lukića pravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog teških zločina nad višegradskim Muslimanima, uključujući i spaljivanje 120 živih civila u dve kuće.

U Srbiji je bio osuđen na 20 godina zatvora zbog otmice i ubistva 16 sjeverinskih Muslimana.

Iskazom sledećeg svedoka odbrane, suđenje generalu Mladiću biće nastavljeno sutra.

Optužnica ga tereti za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. godine.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво