Читај ми!

Šarić se bezuslovno predao

Darko Šarić ne može da bude svedok saradnik pošto je prvooptužen za najteža krivična dela, rekao je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. Nakon lociranja Šarića, Vladi se 24. februara javio njegov branilac i ponudio bezuslovnu predaju, objasnio je Vučić.

12.40 - Vučić: Posle više od četiri godine bekstva, Šarić se nalazi u pritvoru i to je važna, velika i dobra vest za Srbiju, ali i za sve u regionu i Evropi.

12.15 - Radisavljević: Ne možemo da govorimo o detaljima akcije, zbog 18 optuženih koji su i dalje u bekstvu.

12.07 - Selaković: Nakon što je lociran u Latinskoj Americi i kada je hapšenje postalo izvesno, Šarić je odlučio da se bezuslovno preda.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je da narko-bos Darko Šarić ne može dobiti status svedoka saradnika, a za njegovo hapšenje nakon bezuslovne predaje najveće zasluge pripisao je posebnoj radnoj grupi koja je u okviru BIA radila na lociranju i hapšenju.

Vučić je rekao na sednici Vlade da se posle lociranja Darka Šarića, Vladi 24. februara javio Šarićev branilac i ponudio bezuslovnu predaju.

Prema njegovim rečima, taj zahtev je prihvaćen kako se ne bi odugovlačilo sa ekstradicijom, kako bi se izbeglo krvoproliće prilikom hapšenja i kako bi se našao pred nadležnim organima.

Potpredsednik Vlade je dodao da prvooptuženi koji je odgovoran za najteža krivična dela ne može da dobije status svedoka saradnika.

Vučić je napomenuo da je Šariću omogućeno da se vidi sa sinom, ćerkom i suprugom u međunarodnoj zoni podgoričkog aerodroma. Njih troje su na podgorički aerodrom doleteli iz "treće zemlje". Potom su ga preuzeli predstavnici našeg MUP-a i sproveli do Beograda.

Prvi potpredsednik Vlade kaže da su srpske vlasti smatrale da Šarićevo viđanje sa porodicom koje je trajalo oko pola sata, nije narušilo sam proces.

Radna grupa koja je u okviru BIA radila na lociranju i hapšenju, naveo je Vučić, primenjivala je najsloženije metode i sredstva u lociranju Šarića, što obuhvata tajnu pratnju u zemlji i inostranstvu u trajanju od 270 dana, kao i stalni video-nadzor objekata tokom tog perioda.

"Zbog prirode posla ne možemo da kažemo koliko objekata je nadzirano. Korišćena su dži-pi-es sredstva za lociranje na 20 objekata, praćena je komunikacija 15 lica, što obuhvata ukupno 75 mera, a o nekim merama, razumećete, ne možemo da govorimo", naveo je Vučić.

Vučić je dodao u da su korišćena prislušna sredstva na otvorenim i zatvorenim prostorima, ukupno 51 put, a izvršen je i tajni pretres na različitim lokacijama, ukupno 25 puta, u inostranstvu i zemlji, angažovano je više od 20 saradnika i da je u lociranju učestvovalo najmanje 15 službi bezbednosti.

"Posle više od četiri godine bekstva Šarić se nalazi u pritvoru i to je važna, velika i dobra vest za Srbiju, ali i za sve u regionu i Evropi", naveo je Vučić.

Sednicu Vlade otvorio je premijer Ivica Dačić, koji je ocenio da je hapšenje Šarića dokaz opredeljenosti Vlade za borbu protiv organizovanog kriminala i da će ono doprineti jačanju kredibiliteta i ugleda srpskog bezbednosnog i pravosudnog sistema.

"Vlada pozdravlja i izražava zadovoljstvo zbog privođenja Darka Šarića i želimo da pohvalimo sve organe koji su radili na tome", rekao je Dačić.

Dačić je izrazio uverenje da će privođenje Šarića licu pravde doprineti da se proces protiv njegove kriminalne grupe privede kraju, i da dokazuje da posvećenost Vlade regionalnoj i međunarodnoj saradnji daje razultete.

Ministar pravde Nikola Selaković prethodno je održao konferenciju za novinare, na kojoj je rekao da je narko-bos Darko Šarić odlučio da se preda kada je lociran u Južnoj Americi i kada je postalo jasno da je hapšenje izvesno.

"Da bi se izbegle žrtve, do kojih je moglo da dođe prilikom hapšenja, ponuđena je njegova bezuslovna predaja organima Srbije, i nisu zahtevani nikakvi ustupci", rekao je Selaković na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Jedino što je Šarić tražio jeste da mu se pre predaje omogući da stupi u kontakt sa braniocem, majkom i sinom, što mu je, kaže Selaković, i omogućeno.

Selaković je objasnio da je kontakt preko advokata uspostavljen pre mesec i po dana.

Upitan gde se Šarić predao, ministar je rekao da je najvažnije da je predaja bila apsolutno bezuslovna i da će doći do bezuslovnog vođenja postupka za krivična dela za koja se tereti, a to su krijumčarenje narkotika i pranje novca.

"Gde je boravio? Boravio je na teritoriji nekoliko zemalja Latinske Amerike, a bliže podatke o tome u ovom trenutku ne možemo da iznesemo", rekao je Selaković.

Na pitanje da li je imao pomagače budući da se godinama skrivao, Selaković je rekao da, kada neko izbegava ruku pravde četiri godine, teško da to može sam da učini.

Selaković je istakao da je na hapšenju Šarića radila pre svega Bezbednosno-informativna agencija Srbije, ali su veliku ulogu imali i MUP i Ministarstvo pravde Crne Gore.

Pored toga, bila je uključena čitava mreža bezbednosnih agencija drugih država, od kojih se Selaković posebno zahvalio američkoj CIA, slovenačkoj agenciji SOVA, zatim španskoj, belgijskoj, austrijskoj i švajcarskoj službi bezbednosti.

Ministar je podsetio da je preduslov za čitavu akciju bio plan napravljen 13. juna 2013. kada je po direktnom nalogu Aleksandra Vučića, u oviru BIA formirana posebna radna grupa sa isključivim zadatkom da se bavi lociranjem i hapšenjem Šarića.

Radnu grupu koja je u svom delovanju bila direktno pod koordinacijom direktora BIA činilo je deset službenika Agencije. Čitava mreža koja je funkcionisala pod tom radnom grupom brojala je više od 100 osoba.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da u interesu istrage ne može da se precizira gde je i kako uhapšen Šarić jer je u bekstvu još ukupno 18 njegovih saradnika, na čijem se lociranju i dalje radi.

U bekstvu je još 15 osumnjičenih za šverc kokaina i troje za pranje novca, precizirao je Radisavljević.

Kako je Radisavljević podsetio, Šariću se stavlja na teret da je od 2009. prokrijumčario 5.754 kilograma i oprao najmanje 22 miliona evra u Srbiji.

"Sledeći pretres na suđenju pripadnicima Šarićevog klana zakazan je za 24. mart i videćemo da li će tražiti odlaganje radi pripreme svoje odbrane ili će se uključiti u postupak", rekao je Radisavljević.

Narko-bos Darko Šarić uhapšen je jutros. Avionom je prebačen u Beograd, a sa aerodroma je sproveden u policiju gde je obavljena formalna identifikacija, a potom je prebačen u Specijalni sud gde je saslušan.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво