Читај ми!

Privođenja u Novom Sadu i Somboru

Privedeno 12 osoba u Novom Sadu i Somboru, a za petoricom se još traga zbog malverzacija prilikom otkupa i prodaje sekundarnih sirovina. Sumnja se da su republički budžet oštetili za više od četiri miliona evra, koliko su protivpravno prisvojili.

18.15 - Saslušanje osumnjičenih u toku, a određena im je mera zadržavanja do 48 sati.

17.30 - Policija traga za još petoricom osumnjičenih, saopštava MUP.

11.02 - U akciji koja još traje privedeno 12 osoba u Novom Sadu i Somboru.

9.10 - Kako RTS saznaje, policija na teritoriji Novog Sada i Sombora privodi još šest, odnosno ukupno 12 osoba. 

U Somboru i Novom Sadu uhapšeno 12 osoba zbog sumnje da su otkupom i prodajom sekundarnih sirovina oštetetili budžet Srbije za više od četiri miliona evra, saopštava MUP. Policija intenzivno traga za još petoricom osumnjičenih.

Privedeni su Boško G. (34) iz Kule, zatim knjigovođa preduzeća "Solvens" Svetlana V. (42), direktor "PVM" Vladimir I. (37), direktor "Metal Konekt" Vojislav M. (55), svi iz Novog Sada, kao i Rajko D. (39) iz Žablja, saopštava MUP.

U saopštenju se navodi da su lišeni slobode i Danijel J. (27) iz Novog Sada, direktor "Kongabris" Gabrijel S. (25) iz Kule, direktor "PVM 381" Dragan B. (29) iz Bačkog Jarka, Bajko P. (31) iz Lovćenca, Sandra P. (26) iz Kule, Slobodan Ž. i direktor "Albako" iz Žablja Olgica K.

MUP intezivno traga za Goranom G. (36) iz Bačke Palanke, Marinkom S. (40), Miloradom D. (26) obojica iz Kule, direktorom novosadskog "Eko Braš Metala" Brankom K. (26) i direktorom preduzeća "Pegro" Branislavom B. (35) iz Novog Sada.

Krivičnom prijavom biće obuhvaćen i Miodrag G. (29) iz Kule, koji se nalazi na izdržavanju kazne zatvora.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević kaže za agenciju Beta da je protiv njih Policijska uprava Novi Sad podnela krivične prijave zbog sumnje da su udruženo vršili krivična dela, zloupotrebili službeni položaj, prali novac i falsifikovali službene isprave.

"Oni su osnovali više fantomskih preduzeća koja su na osnovu falsifikovane dokumentacije iskazivala fiktivni otkup i prodaju sekundarnih sirovina i po osnovu neplaćanja poreza oštetili budžet Srbije za 500 miliona dinara, a za organizovanu kriminalnu grupu pribavili imovinsku korist od 180 miliona dinara", objašnjava Radisavljević.

U saopštenju MUP-a se navodi da je osumnjičeni Boško G. organizovao kriminalnu grupu koja je od 2009. do 2012. godine "po njegovim nalozima vršila otkup sekundarnih sirovina od fizičkih lica za gotov novac, a potom otkupljene sekundarne sirovine prodavala privrednim društvima koja se bave njihovom preradom".

Otkup sekundarnih sirovina za gotov novac su vršila odgovorna lica u privrednim društvima PVM "Metal Konekt" i "Pegro", svi iz Novog Sada i "Albako" - Žabalj, koja su otkupljenu robu prodavala i njenu naplatu vršila preko svojih poslovnih računa.

U nameri izbegavanja obračuna i uplate poreza na dohodak građana od kojih je vršen otkup sekundarnih sirovina, u knjigovodstvu je navedeni otkup prikazan kao nabavka robe od takozvanih "peračkih predzeća" i to "Eko Braš Metal", "Kongabris" i "PVM 381" svi iz Novog Sada.

Pri tome su PDV iskazan na fakturama "peračkih preduzeća" koristili kao poreski kredit, "jer su u svojim poreskim prijavama ulazni PDV iskazan na fakturama "peračkih preduzeća" iskoristili kao odbitnu stavku za obračun i uplatu PDV-a na račun budžeta Srbije.

Proverama novčanih tokova utvrđeno je da su sredstva koja su uplaćivali prerađivači sekundarnih sirovina po osnovu naloga za prenos sredstava, završila na račune "peračkih preduzeća".

U saopštenju se navodi da su potom, "bez pravnog osnova vršene isplate na tekuće račune fizičkih lica, koja su novac podizala i predavala organizatoru kriminalne grupe Bošku G".

U tom periodu, kako se navodi, Boško G. i ostali članovi kriminalne grupe izvršili su otkup i prodaju sekundarnih sirovina za iznos veći od dve milijarde dinara.

Pri tome su "izbegli obračun i uplatu poreza na dohodak građana i poreza na dodatu vrednost u iznosu većem od četiri miliona evra, za koji iznos je oštećen budžet Srbije, a organizovana kriminalna grupa isti iznos protivpravno prisvojila", dodaje se u saopštenju MUP-a.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се