Читај ми!

Euleks istražuje požar na grobnici

Potraga za navodnom masovnom grobnicom kod Žilivoda nastavljena, iako je požar ozbiljno unazadio istragu. Euleks istražuje uzrok izbijanja vatre. Porodice kidnapovanih i nestalih veruju da je požar podmetnut. Ministar Goran Bogdanović rekao da je važno što pre utvrditi pravu istinu.

Komisija kosovske vlade za nestale osobe saopštila je da su nakon gašenja požara na lokaciji Žilivode, na području opštine Vučitrn, danas nastavljeni radovi na iskopavanju i potrazi za navodnom masovnom grobnicom.

"Nakon što je ugašen požar koji je zadnjih dana zahvatio ležišta uglja na području na kojem se obavljaju istražna iskopavanja u cilju pronalaženja posmrtnih ostataka, danas su nastavljeni radovi prema planu vladine komisije za nestale osobe i eksperata Euleksa", kaže se u saopštenju.

Ovim povodom, predsednik komisije za nestale osobe, Prenk Đetaj, posetio je mesto radova i zahvalio se pripadnicima inženjerskog bataljona kosovskih zaštitnih snaga, pripadnicima policije u Vučitrnu i vatrogasnoj jednici ovog gradića za njihovu intervenciju na gašenju požara na lokalitetu na kojem se obavljaju radovi.

On je rekao da je kosovska vlada odlučna da nastavi sa maksimalnim angažovanjem na utvrdjivanju sudbine lica nestalih tokom rata. Komisija kosovske vlade je saopštila da je od policijske stanice u Vučitrnu dobila detaljan izveštaj o požaru na lokaciji Žilivoda, ali detalji ovog izveštaja nisu objavljeni.

Međutim, požar je značajno unazadio potragu za navodnom masovnom grobnicom u selu Žilivode. Pomoćnik načelnika Odeljenja za sudsku medicinu Euleksa Alan Robinson rekao je da to predstavlja znatan korak unazad što se tiče procene lokaliteta.

"Znatna šteta naneta je zidovima koji sada moraju da budu srušeni, pa su radovi na iskopavanju obustavljeni. Euleks će izvršiti procenu bezbednosti nastavka radova. Trenutno je suviše rano za davanje bilo kakvih prognoza ", istakao je Robinson u ranije izdatom saopštenju.

Prema njegovim rečima, uzroci požara još uvek nisu utvrđeni, a Euleks je pokrenuo istragu.

Porodice veruju da je požar podmetnut

U Udruženju "Porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji" međutim, tvrde da je požar izbio u subotu, a da su vatrogasci, uprkos pozivima, tek juče izašli na teren.

Porodice kidnapovanih i nestalih veruju da je požar podmetnut, da bi se uništili dokazi o posmrtnim ostacima srpskih žrtava.

Zvaničnik Euleksa Alan Robinson je rekao da je požar zahvatio zid visine 12 metara, te da su se u gašenje plamena uključili pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga i vatrogasnih jedinica iz Vučitrna.

"Trebalo nam je više od sedam sati da obuzdamo požar. U gašenju požara bila su angažovana dva vatrogasna vozila i teška mehanizacija za prekrivanje zapaljene površine zemljom. Međutim, šteta izazvana na lokalitetu je obimna", naglasio je Robinson.

Euleksovi stručnjaci za sudsku medicinu i njihove lokalne kolege iz Odeljenja za sudsku medicinu u saradnji sa kosovskim bezbednosnim snagama, počeli su nedavno iskopavanja na lokaciji Žilivode, ali je taj proces prekinut tokom vikenda nakon izbijanja požara.

Sumnja se da se na lokaciji u mestu Žilivode, na jednom kopu uglja na dubini većoj od 25 metara, nalaze posmrtni ostaci 26 nestalih Srba, među kojima i tela devet rudara ugljenokopa Belaćevac koji su kidnapovani 1998. godine.

Na Kosovu i Metohiji još se traga za 1.796 osoba, a među njima je 537 Srba i nealbanaca. Osim lokacije Žilivode očekuju se pretrage na još nekoliko lokacija u Pokrajini.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво