Kakva je uloga Srbije u Transbalkanskom koridoru za prenos struje

Elektroenergetski sistemi Crne Gore i Italije spojeni su kablom ispod Jadranskog mora. To je deo Transbalkanskog koridora za prenos struje koji spaja Istočnu i Zapadnu Evropu. U njemu je i Srbija.

Struju, ispod mora, prenosiće dvosmerni kabl od Kotora do italijanske Peskare. Taj energetski most je početak spajanja balkanskog tržišta električne energije.

"Inovativna infrastruktura, u pogledu ekološke održivosti, presudna je za povezivanje tržišta električne energije. Neophodno je napraviti strategiju potpune integracije obnovljivih izvora i obezbediti sigurnost pristupa energiji po niskim cenama", poručile je predsednica "Terne" Katia Bastioli.

U okviru tog dalekovodnog povezivanja, naša zemlja gradi četiri deonice. Prvu smo završili pre dve godine – dalekovodima su spojene rumunska i srpska obala Dunava od Rešice do Pančeva.

I taj pravac je dvosmeran pa se čeka da Rumunija uradi svoj deo posla. Očekuje se početak gradnje drugog dalekovoda Kragujevac – Kraljevo i pripremaju se projekti za treći i četvrti.

"To su dalekovodi između Obrenovca i Bajine Bašte i dalekovodi od Bajine Bašte do Bosne i Hercegovine i dalje do Crne Gore. Ovi projekti su trenutno u investicionoj fazi realizacije. Za njih, za treću sekciju, EMS je podneo zahtev za investicioni grand", kaže izvršni direktor u EMS-u Nadica Stojanović.

Transbalkanski koridor za prenos struje treba da bude završen najkasnije do 2026. i da Balkanu obezbedi energetsku stabilnost.

"Na taj način, što se tiče nacionalnog aspekta Srbije, povezivanjem našeg elektroenergetskog sistema povećava se energetska stabilnost u Srbiji. Takođe, omogućava se pristup naših proizvodnih kapaciteta tržištima van Srbije i bolja iskorišćenost obnovljivih izvora energije", ističe Nadica Stojanović.

Podsetimo, i da "Elektromreža Srbije", naše preduzeće za prenos struje, ima 10 odsto udela u "Elektroprenosu Crne Gore".

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 16. nov 2019, 00:26) - anonymous [neregistrovani]

Обновљиви извори

Питам се јели неко консултује електроинжењере кад граде ове ветропаркове и соларна постројења ? Осим хидроакумулације ништа друго није рентабилно, коме није јасно нека пита било ког електричара.