Пуштен у рад подводни кабл између Црне Горе и Италије

Притиском на тастер председници Црне Горе и Италије Мило Ђукановић и Серђо Матарела пустили су у рад подморски двосмерни кабл између Црне Горе и Италије.

Мило Ђукановић оценио је да је реч о великом дану за две државе које је Јадранско море спојило заувек, а од данас још чвршће, преноси РТЦГ.

"Отварање подморског кабла догађај је велики не само за наше државе већ и за Балкан и за Европу. То је примјер шта земља чланица ЕУ може дати земљама Западног Балкана, али и обрнуто, шта Црна Гора може дати ЕУ", навео је Ђукановић.

Према његовим речима, учињен је велики корак напред у учвршћивању поверења толико потребног Западном Балкану, али и Европи.

Напоменуо је да подморски двосмерни кабл обезбеђује Црној Гори лак и приступачан увоз електричне енергије, и омогућава да у пуној мери искористи предности позиције дела интегрисаног енергетског тржишта.

Председник Италије Серђо Матарела рекао је да је пројекат прави енергетски мост између ЕУ и Балкана.

"Италија је снажно уверена да је судбина свих земаља Балкана неодвојива. Пут којим је Црна Гора кренула ка ЕУ заслужује подршку да може бити подстицај и за друге земље у региону. Реализација овог пројекта представља даљи подстицај добре сарадње", навео је Матарела.

Истакao je да је пројекат је од изузетног стратешког значаја за овај регион јер је то прва интерконекција Црне Горе са Италијом и Европом.

Извршни директор "Терне" Луиђи Ферарис, компаније која је поставила кабл, каже да је привилегија налазити се на челу тог предузећа у историјском тренутку.

Навео је да је реализација пројекта захтевала преко шестсто дана истраживања мора, шездесет дана постављања.

Како је додао, отворен је први пол од 600 мегавата електроде. Снага је једнака годишњим потребама нешто више од милион породица, и заиста смо поносни што учествујемо у овом историјском пројекту," рекао је Ферарис.

број коментара 0 Пошаљи коментар