Koje izmene čekaju paušalce od Nove godine

Vlada Srbije bi trebalo da usvoji izmene Zakona o porezu na dohodak građana kako bi se podstaklo zapošljavanje. Prema tim izmenama, Vlada nudi poreske olakšice kompanijama koje prime paušalce u radni odnos.

Premijerka Ana Brnabić najavila je izmene za paušalce – da će od 1. januara iduće godine kompanije koje budu povećavale broj zaposlenih i zapošljavale lica koja nisu bila u radnom odnosu tokom 2019. biti oslobođena plaćanja 70 odsto poreza na zarade i doprinose za PIO za ta lica u celosti tokom 2020. godine, odnosno u najvećem delu tokom 2021. i 2022. godine.

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija Slavica Savičić rekla je za RTS da se mera odnosi na sva nezaposlena lica koja nisu imala status osiguranog zaposlenog lica.

Dodaje da će se odnositi na mlade koji će završiti školovanje do kraja ove godine i koji nemaju staus zaposlenog u prva četiri meseca.

Slavica Savičić je rekla da je cilj nove mere da se reše neke situacije na terenu za određeni broj lica koja rade ne kao zaposleni, nego kao angažovani za nešto što bi trebalo da rade lica koja su u stalnom radnom odnosu.

Dodaje da će se odrediti način na koji će oni biti oporezovani u perspektivi i da se mera ne odnosi samo na IT zajednicu već na sva lica u takvoj situaciji.

Ukazuje da je postojala aktivna komunikacija sa svim ljudima koji su bili zainteresovani za mere i podsticaje i da je dobro da postoje različita mišljenja.

Kako kaže, prema nekim proračunima, više od 8.000 lica bi moglo da koristi nove mere.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво