Паушалци, спремите се за тест, од Нове године нова правила

Информатичари, глумци, таксисти и сви остали који раде као паушалци за Нову годину могли би да се изненаде. Ако буду усвојене измене закона, компаније више неће моћи да оне које ангажују пуно радно време плаћају преко паушалне агенције. У замену, Влада нуди пореске олакшице компанијама ако их приме у радни однос.

Међу готово 117.000 паушалаца највише је таксиста, информатичара, адвоката. Затим фризера, зубара и консултаната. Све њих од 1. јануара чека тест самосталности са девет критеријума, да се утврди да ли послују независно од компаније која их ангажује.

"Да ли на пример послодавац утиче на то да ли и када неко користи годишњи одмор, да ли се пословна активност одвија у просторијама послодавца, да ли већи део прихода један предузетник остварује од само једног послодавца", каже Славица Савичић, државна секретарка у Министарству финансија.

Уколико је одговор на најмање пет питања "да", паушалац није прошао тест.

"Они ће плаћати порезе у општем режиму за приходе, без признавања нормираних трошкова и то ће ићи 20 посто за порез, 26 посто доприноси за ПИО и 13,6 процената доприноса за здравствено", каже Савичићева.

Бити паушалац значи избећи обимно администрирање, а и високе намете. То је подстакло и развој домаћег ИТ-ја, кажу стручњаци, и указују да ће најављене измене њих највише и погодити, да ће им због већих трошкова компаније смањити плате, а они онда отићи из земље.

"Сигурни смо да велики број нарочито мањих ИТ компанија, а огромна већина су управо мање компаније, у Србији не би успело да преживи драстично повећање трошкова које носе порези и доприноси на примање из сталног радног односа", рекао је Милан Шолаја, директор Војвођанског ИКТ кластера.

"Имамо извођачку делатност, тј. глумце, сценографе, продуценте, на шта исто није вођено рачуна, јер они исто масовно се региструју као паушалци јер алтернатива није довољно добра, где они сигурно падају све критеријуме зато што они користе алате, користе костиме, користе место где раде, њима се говори где долазе да снимају", каже Софија Попара, члан Радне групе за унапређење паушалног опорезивања и са портала Паушалац.

Како би ублажила последице за оне који тест не прођу, а компанија одлучи да их прими у стални радни однос, Влада је спремила олакшице – да их ослободи плаћања до 70 одсто пореза на зараду и доприноса у наредне три године.

"Ми овај пакет видимо као прелазно решење јер ће три године брзо проћи. Из Владе имамо уверавања да ће што је пре могуће почети с налажењем дугорочних и системских мера које би после овог периода омогућиле даљи несметани развој нашег ИТ-ја", каже Шолаја.

Усвајање измена Закона о порезу на доходак грађана очекује се у новембру.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво