Srbija i Nemačka jačaju saradnju u oblasti inovacija

U Beogradu je potpisan memorandum o saradnji između Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i nemačkog Instituta "Fraunhofer", kojim se stvara osnova za implementaciju koncepta Industrija 4.0 u Srbiji.

U prisustvu ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića, Memorandum su u Vladi Srbije potpisali Rade Doroslovački, dekan Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Jakob Edler, izvršni direktor "Fraunhofer" Instituta.

Ministar Popović je podsetio da su Srbija i Nemačka prošle godine prvi put u istoriji bilateralnih odnosa formirale Okrugli sto za inovacije, digitalizaciju, istraživanje i nauku, saopštio je Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

"To je format koji okuplja predstavnike države, industrije, naučno-istraživačkih organizacija, fakulteta i univerziteta iz naše dve zemlje sa ciljem intenziviranja saradnje u oblasti inovacija i digitalizacije. Potpisivanje ovog Memoranduma predstavlja jedan od konkretnih rezultata rada ovog okruglog stola", izjavio je Popović.

On je, kako je saopšteno, istakao da je ovaj dokument veoma značajan za Srbiju, jer se njegovim potpisivanjem omogućava stvaranje podloge za implementaciju Industrije 4.0 u našoj zemlji.

"Za ovaj posao ne možemo da imamo boljeg partnera od Nemačke, koja je evropski lider u razvoju Industrije 4.0 i ekonomije vođene inovacijama", kazao je Popović.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj je ukazao da Srbija nastoji da digitalno transformiše svoju industriju, na način kako je to uradila Nemačka.

"Memorandum koji je danas potpisan omogućiće razmenu znanja, iskustava i transfer tehnologija između srpskih i nemačkih stručnjaka, kao i vodećih naučno-istraživačkih organizacija u tom procesu", rekao je Popović.

On je izrazio uverenje da će potpisivanje ovog dokumenta omogućiti stvaranje uslove za privlačenje novih investitora iz Nemačke.

"Nemački investitori traže okruženje koje je komplementarno onom koje postoji u njihovoj zemlji i koje može da podrži razvoj industrije 4.0", naveo je Popović.

"Priznanje za STEM fakultete u Srbiji" 

Istakao je da će to uticati na otvaranje novih, visokotehnoloških radnih mesta u Srbiji.

Popović je na kraju svog obraćanja podsetio da je ovo je još jedno priznanje za STEM fakultete u Srbiji, koji su od strane najrelevantnijih svetskih rejting agencija ocenjeni kao najbolji u ovom delu Evrope.

Jakob Edler, izvršni direktor Fraunhofer instituta izjavio je da se potpisivanjem ovog Memoranduma stvaraju uslovi za primenu elemenata Industrije 4.0 u proizvodnom sektoru Srbije.

"Naš Institut je već imao odličnu saradnju sa FTN-on u različitim kontekstima. Fakultet u Novom Sadu je član konzorcijuma našeg poznatog evropskog istraživanja o proizvodnji, koji takođe igra presudnu ulogu za ovu studiju koja se odnosi na napredne proizvodne tehnologije i digitalizacijuu Srbiji", rekao je Edler.

On je izrazio očekivanje da će navedena studija pružiti niz mera inovacione politike za tehnološku modernizaciju u Srbiji.

Dekan Fakulteta tehničkih nauka, Rade Doroslovački, ukazao je na glavnu delatnost ovog fakulteta.

"Mi ne stvaramo nauku radi nauke, već radi primene, a to je i pravac delovanja Instituta Fraunhofer, sa kojim smo danas potpisali Memorandum o saradnji", rekao je Doroslovački.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво