Mali: Novi ciklus investicija uticaće na dalji rast ekonomije

Ministar finansija Siniša Mali rekao je u Londonu, na Blumbergovom "Forumu o razvoju novih tržišta i perspektivama u 2019. godini", da će najavljeni novi investicioni ciklus u Srbiji pomoći daljem rastu srpske ekonomije. 

Siniša Mali je govorio na panelu o izazovima sa kojima se susreću zemlje u razvoju, gde je istakao da je Srbija prošle nedelje na Londonskoj berzi imala najuspešniju emisiju obveznica u istoriji Srbije. 

"Mi smo prošle nedelje imali najuspešniju emisiju obveznica ikada, ovde na Londonskoj berzi, gde smo dobili nikada jeftiniji novac, a kojim smo vratili stare dolarske dugove", rekao je Mali.

Na tom primeru je, kaže, pokazao sagovornicima na forumu koliko je srpska ekonomija ojačala u poslednjih nekoliko godina. 

"Svi učesnici panela su se složili kako naše ekonomije treba da rastu u budućnosti i tu je posebno važan veliki investicioni program koji će raditi država u naredne tri do četiri godine", kaže Mali.

Investicioni ciklus će se bazirati, navodi, na ulaganju u infrastruktuuru koja je Srbiji neophodna.

U pitanju su ulaganja, navodi, u izgradnju kanalizacione i vodovodne mreže, fabrika za prečišćavanje vode, kao i za završetak i asfaltiranje lokalnih i regionalnih puteva.

Takođe, navodi, novac će biti uložen u završetak rekonstrukcije železničkih pruga u Srbiji, izgradnju metroa i Nacionalnog stadiona.

Ti projekti, ističe, treba da budu "kičma našeg rasta u narednom periodu".

Ministar je rekao da rast direktnih stranih investicija u prvih pet meseci za 17 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine, i da je to osnova daljeg razvoj ekonomije Srbije.

Mali dodaje da Srbija ima više novca u budžetu nego ranije, što dalje omogućava veće plate i penzije. "I to je najzdraviji i najbolji, i jedini put razvoja srpske ekonomije u budućnosti" istakao je Mali.

Srpski ministar je govoreći na Blumbergovom panelu, između ostalog, učesnike podsetio na strukturne reforme koje je Srbija započela i na rezultate fiskalne konsolildacije.

"Imamo treću godinu zaredom rast, a u prošloj godini rast BDP-a je iznosio 4,3 procenta što je bilo najviše u zadnjih deset godina", rekao je Mali obraćajući se učesnicima foruma.

Srpski ministar finansija je rekao da se tradicionalna tržišta u svetu, tržište jeftine radne snage i tradicionalne poljoprivrede, u zadnjih 10 do 15 godina promenilo.

Kao primer je pomenuo kompaniju "Alibaba" kao predvodnika inovacija u svetu i onoga što Kina čini u sklopu 4.0 revolucije širom sveta.

Takođe, srpski ministar je podsetio da je u Srbiji u zadnjih pet godina otvoreno više od 180 fabrika, ali da se istovremeno u našoj zemlji govori o aktuelnim svetskim temama poput obnovljivih izvora energije.

"Sada u Srbiji govorimo o 4.0 revoluciji, veštačkoj inteligenciji i robotici. Radeći na strukturnim reformama ne smemo propustiti priliku da postanemo lideri i deo globalne ekonomije u 21. veku", rekao je Mali.

Mali je naglasio da je važno da se 4.0 svetska revolucija u oblasti digitalizacije proširi na sve države u svetu i, takođe, da je važno da se bogatstvo u svetu ravnomerno rasporedi na sve zemlje sveta, kako bi građani svih zemalja pođednako osetili benefite globalizacije.

Ukazao je da je Srbija na čvrstom putu ka članstvu u EU i naveo brojne sporazume o trgovini koje naša zemlja ima sa različitim državama sveta.

Apostrofirao je sporazume sa Kinom i naveo da je naša zemlja deo Inicijative "Jedan pojas, jedan put".

Na pitanje moderatora panela, kako odnosi Srbije sa Kinom utiču na pregovore naše zemlje sa Briselom, Mali je rekao da se uvek mora voditi briga o sopstvenim nacionalnim interesima i da je važno da se struktura investicija diverzifikuje, ali da je EU, "bez sumnje", najveći trgovinski partner Srbije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво