Koje su cene ispod, a koje iznad evropskih

Predlog posebnog zakona za rešenje problema zaduženim u švajcarskim francima biće objavljen u nedelju, a onda će biti prosleđen Skupštini na usvajanje po hitnom postupku, najavljuje ministar Siniša Mali. Ističe da je državna kasa u plusu i da ima prostora da se, u saradnji s bankama, pomogne zaduženima. Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji, kaže da je postojanje jake konkurencije u interesu domaćih potrošača.

Ministar finansija nije hteo da otkrije detalje, ali je, kaže, siguran da će državna dotacija bankama zarad pomoći zaduženim u švajcarcima biti mnogo manja nego što se spekuliše.

"Biće mnogo manje od cifara koje se pominju, mi ćemo novac naći, dobro nam stoji budžet, čuli ste, imamo za 35 milijardi više od plana za prvi kvartal. To nam daje optimizam i za celu godinu, kažem, daje nam mogućnost da pomognemo i mislim da će to biti na neki način pobednička strategija za sve tri strane", kaže Siniša Mali, ministar finansija.

Na ocenu Fiskalnog saveta da će ekonomski rast biti manji od planiranih 3,5 odsto, ministar odgovara da mora da se radi na jačanju prava i konkurencije. Uprkos izazovima iz okruženja, privrednom rastu, kaže, ove godine posebno doprinosi domaća tražnja. Zato je, kažu stručnjaci, važno obezbediti konkurenciju na tržištu.

Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji, kaže da je postojanje jake konkurencije u interesu domaćih potrošača.

"Srbija 63 odsto robe izvozi na tržište EU, a iz Unije dolazi više od 73 odsto ulaganja. Unija je donirala mnogo novca u tu oblast, što je vezano za pregovaračko poglavlje osam u pristupanju", kaže Fabrici.

Uz podršku Evrope, u Komisiji za zaštitu konkurencije najavljuju formiranje centra za Zapadni Balkan.

"Ono što je danas rečeno, zaštita konkurencije je jedan bitan segment zemlje i ono što bih rekao, da je osnovna misija ove komisije životni standard građana", kaže Miloje Obradović, predsednik Komisije za zaštitu konkurencije.

Toj komisiji se pripisuje i deo zasluga za to što su u proteklih deset godina neke cene snižene ispod proseka Unije i to: odeće, obuće, saobraćajne opreme, zdravstvenih usluga, voća i povrća, restoranskih i hotelskih usluga, alkoholnih pića, obrazovanja. Međutim, mnoge cene i dalje su iznad evropskih.

"Izdvajaju se cene komunikacionih usluga kao i cene kućnih uređaja transportnih i audio-vizuelnih uređaja, gde postoji prostor za ispitivanje konkurencije", kaže Snežana Petrović, predsednik Odbora za razvoj i trgovinu Skupštine Srbije.

Komisija za zaštitu konkurencije u Srbiji radi 13 godina, sa zadatkom borbe protiv kartela, kažnjavanja zloupotrebe dominantnog položaja firmi, pa i analize odluke sudova.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара