Fabrika italijanske obuće zadržala meštane u južnom Banatu

Pre četiri godine u Alibunaru je otvoren mali pogon za proizvodnju italijanske obuće. Zapošljavaju 400 radnika i planiraju proširenje proizvodnih kapaciteta. Iz čitavog južnog Banata obućari, krojači i modelari u "Parilabu" imaju obezbeđeno radno mesto.

Meštani južnog Banata, a posebno žitelji opštine Alibunar, zadovoljni su što više ne moraju dugo da putuju do radnog mesta.

U "Parilabu" i po nekoliko članova iz jedne porodice zarađuju platu. Oni ovde imaju sve uslove da napreduju i da se usavršavaju i sad više ne razmišljaju da se u potrazi za poslom presele u neki veći grad.

"Živim svega desetak minuta odavde, radno vreme je osam sati, plata je redovna, a ovde radi i moja sestra i svima nam ovo mnogi znači", kaže Jelena Dmitrović iz Seleuša.

Ovaj posao mnogo znači i Tijani Jovanović iz Deliblatske peščare.

"Nije mi daleko, a radila sam u Beogradu i znam kako je to kad izgubite mnogo vremena u putovanju", navodi Jovanovićeva.

Fabrika je opremljena savremenim mašinama i dnevno se ovde proizvede oko 2.000 pari zimske obuće i patika za ekstremne sportove. Na pet proizvodnih linija zaposleni rade gornjišta za obuću, na koju se u Italiji postavljaju đonovi.

"Ovaj posao zahteva pre svega jednu požrtvovanost, mora da se radi kvalitetno da bi opstali na tržištu i mi to radimo od početka", ističe inženjerka konfekcije Maja Aleksić.

Obućari iz Alibunara sav repromaterijal dobijaju iz Italije i po njihovim modelima pravi se obuća koja mora da zadovolji visoke standarde kvaliteta, jer se najviše prodaje na tržištu –  Amerike, Kanade i Kine.

"Zadovoljan sam zato što smo uspeli da iškolujemo i obučimo veliki broj ljudi. To je bilo teško, ali zato sad imamo veliki uspeh i vidite i sami da smo stvorili jednu veliku i uspešnu fabriku", ističe direktor "Parilaba" Jon Magda.

Pored postojeće fabrike, na proleće će početi da se gradi još jedan objekat na 1.200 kvadratnih metara u kojem će se proizvoditi kompletna italijanska obuća.

Do kraja godine u planu je zapošljavanje novih 200 radnika koji će pre toga završiti stručnu obuku u Rumuniji i Italiji.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво