Mali za RTS: Budžet usmeren ka povećanju životnog standarda

Poslanici su danas usvojili budžet za 2019. godinu i niz reformskih zakona. Ministar finansija Siniša Mali rekao je u intervjuu za RTS da, zahvaljujući preduzetim koracima, očekuje napredak Srbije na Duing biznis listi Svetske banke. Što ste bliži vrhu, atraktivniji ste za strane investicije, ističe Mali i ukazuje da se onda gradi infrastruktura, povećava zaposlenost i raste životni standard. To je ekonomska politika ove vlade i za to se borimo iz dana u dan, poručio je ministar finansija.

U intervjuu za RTS, ministar finansija Siniša Mali objašnjava šta donosi prvi budžet u čijoj je izradi učestvovao, a koji je danas usvojen u Skupštini Srbije, kako ga je ocenio Fiskalni savet i da li očekuje pomak Srbije na Duing biznis listi.

Šta će za vas biti prvi test, da će sve biti po onoj računici koju ste skrojili, da budu veća primanja i veći podsticaji privredi?

– Važna je vest da su poslanici Narodne skupštine danas usvojili budžet za 2019. godinu. Kao što smo i obećali, u tom budžetu, veliki deo je usmeren ka povećanju životnog standarda građana Srbije. Od 1. januara krećemo i sa većim platama u javnom sektoru, povećanje plata između sedam i 12 odsto. Imamo novca i za povećane penzije koje su krenule da se isplaćuju već u oktobru ove godine. Povećana je minimalna cena rada sa 143 na 155 dinara, dakle minimalna plata je viša od 27.000 dinara. To je deo u budžetu koji je usmeren upravo ka povećanju životnog standarda naših sugrađana. Što smo obećali, mi smo i realizovali.

S druge strane, u jednoj rečenici, izazov je da stopu rasta koju imamo ove godine, a to je 4,5 odsto za prvih devet meseci, jer Srbija je sada jedna od najbrže rastućih ekonomija ne u ovom delu Evrope nego u celoj Evropi, najveći izazov nam je da upravo taj rast nastavimo i u 2019. i 2020. godini. Što brže i što više rastemo, to znači za građane Srbije i viši standard i manju nezaposlenost i bolji kvalitet života.

Fiskalni savet smatra da bi privredni rast bio veći i održiviji da je novac više usmeren u prosvetu, u zdravstvo, a manje u opremu za naoružanje vojske i policije.

– Svi su dobili više u budžetu za 2019. godinu. Dakle, budžet je tako koncipiran da postoji balans između svih onih ministarstava koja su nešto zahtevala. Imate ulaganja i u vojsku, naravno mi želimo da Vojska Srbije bude što jača i opremljenija. Ko nije ponosan na to što imate konačno i ponovo migove koji lete našim nebom i koji nas čuvaju? A, s druge strane, imate sedam milijardi, recimo, veće subvencije za poljoprivrednike, imate veći budžet za zdravstvo, za prosvetu takođe. Prosvetari dobijaju devet odsto povećanje plata 2019. godine. Uravnotežen je budžet, to kaže Fiskalni savet, balansiran i potpuno realan.

Ali šta je to što će omogućiti da rast bude dugoročan?

– Veoma je važno da imate par nogu na kojima stojite čvrsto. Jedno je povećanje potrošnje, odnosno životnog standarda, zato je budžet koncipiran tako da rastu plate u javnom sektoru, da rastu penzije, da raste minimalna cena rada.

A gde su privreda, proizvodnja, strane investicije?

– Imate poreske olakšice koje se vrednuju oko devet milijardi dinara. Dakle, umesto u budžet Republike Srbije, ostavljamo privredi. Samo ukidanje doprinosa za nezaposlenost, to je 12 milijardi dinara, 100 miliona evra ostavljamo privrednicima, umesto da ide u budžet. Kada pogledate rezultate, osim visoke stope rasta, imate i situaciju da ove godine imamo već 2,6 milijardi evra direktnih stranih investicija. To je deset odsto više nego prošle godine. Apsolutno rastu i domaće i strane investicije. Još jedna stvar koja je važna, u budžetu imate i nikada veće kapitalne investicije, 220 milijardi dinara investicija koje finansira država.

Stopa nezaposlenosti je 11,3 odsto. Nikada manje nezaposlenih nismo imali, ali nismo zadovoljni tom cifrom. Hoćemo još to da smanjujemo. Zato se borimo za svako novo radno mesto. Pre dva dana vratili smo milijardu i trideset miliona dolara u jednom danu, ne iz refinansiranja, već iz ušteda koje smo napravili. Smanjili smo javni dug za milijardu, smanjili učešće javnog duga u BDP-u na 54,1 odsto, a krenuli smo 2013-2014. sa skoro 79 odsto.

Hoće li iduće godine Srbija poboljšati položaj na Duing biznis listi, da privrednici ne čekaju godinu dana na priključak za struju, nego za dve nedelje kao u svim razvijenim zemljama? 

– Ceo set reformskih zakona koji je danas usvojen u Skupštini upravo je usmeren i ka tome – da napredujemo na Duing biznis listi, Srbija je među 50 najboljih zemalja u svetu po tome. Hoćemo da budemo još bolji. Svi zakoni – od Zakona o naknadama, o ovom delu priključaka, do Zakona o porezu na dobit preduzeća, Zakona o porezu na dohodak građana, izmena Zakona o stečaju, izmena Zakona o privrednim duštvima.

Bolji zakoni, ali brži i primenjiviji, to je ono što Svetska banka vrednuje. 

– Tome smo posvećeni i, da budem iskren, radujem se sledećoj rang-listi Duing biznis liste Svetske banke. Mislim da ćemo napraviti veliki korak napred. Šta to za građane Srbije znači? Što ste bliži vrhu, atraktivniji ste za strane investicije, dolaze investitori, grade, vi onda gradite infrastrukturu koja je potrebna, smanjujete nezaposlenost, povećavate zaposlenost, raste životni standard. To je, na kraju, ekonomska politika ove vlade i za to se borimo iz dana u dan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво