"Ceo region da bude konkurentniji"

Predsednica Srpske asocijacije menadžera i predsednica UO Samita 100 Stanka Pejanović kaže da zajedničkim naporima možemo da učinimo da ceo region bude konkurentniji i da iskoristimo prednosti digitalne transformacije.

Na sedmom dvodevnom Samitu 100 biznis lidera, čija je glavna tema kako iskoristiti četvrtu industrijsku revoluciju za stvaranje razvijenog i globalno konkurentnog regiona, Stanka Pejanović je naglasila će biti razmotrene mogućnosti kako da kroz povezivanje iskoristimo što bolje promene četvrte industrijske revolucije.

"Svedoci smo i aktivni učesnici velikih promena koje su promenile mnoge poslovne modele, učinile komunikaciju mnogo razvijenijom, transport globalnim, uvele nove oblike potrošnje i drugo", rekla je Pejanovićeva.

Navela je da se nikada više nije osetila potreba da svi akteri rade zajedno da bi stvorili društvo i ekonomiju koja će biti konkurentna na globalnom nivou.

Pejanovićeva je dodala da je zato cilj da kroz intenzivan dijalog pronađemo rešenja i nove projekte kako bismo ojačali nastup celog regiona na tržištu i time učinili boljim život za sve ljude.

Prema njenim rečima, digitalizacija je velika šansa i ona može da doprinese razvoju lokalnih ekonomija i zajednica.

Pejanovićeva ističe da je potrebno sinhronizovano delovanje privrede i školstva kako bi se deci u regionu omogućila da budu deo svetske ekonomije, ali i da bi imali stručnjake za nove poslove u IT industriji i otvorili perspektive jačanja nacionalnih ekonomija.

"Ono na čemu mi insistiramo je da se pripremimo za nova zanimanja. Sigurna sam da za 10 godina nećemo imati 90 odsto ovih zanimanja koja sada imamo. To pre svega podrazumeva da budemo spremni sa obrazovanjem kroz nove programe, da pripremimo svoju decu koja u tom slučaju neće morati da odlaze iz svojih zemalja", kaže Pejanovićeva.

Podseća da su u okviru inicijative Samita 100 pokrenuti regionalni projekti, koji su bili osnova za inicijative Berlinskog procesa, kao što su projekti Edison, Zelena Balkanika i Fri kargo.

Pejanovićeva je rekla da će se na samitu meriti prolazno vreme tih projekata i izrazila očekivanje da će biti pokrenuti i neki novi projekti.

Na otvaranju Samita 100 biznis lidera obratila se i premijerka Ana Brnabić koja je rekla da čvrsto veruje da je četvrta industrijska revolucija ogromna šansa Srbije, ali i drugih zemalja regiona da sustigne i konačno uhvati korak sa svetom.

"Ovo može biti region pobednika, predvodinka u inovacijama i primeni novih tehnologija i privrednom rastu", istakla je Brnabićeva.

Samitu je prisustvovao i direktor operacija kompanije "A1 Telekom Austrija Grupe" Alehandro Plater, a putem video veze obratila se i evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel.

Samit je okupio najistaknutije poslovne lidere Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije i predstavnike država iz regiona koji su govorili na najrazličitije teme, poput mobilnosti rada, energetske održivosti, brendiranja regiona...

Prisutnima se na samitu kroz panele obratio ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, zamenik makedonskog premijera Kočo Anđušev i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović.

Samit 100 biznis lidera, prvi je takav, jedinstven skup u regionu, zamišljen kao platforma za privredno povezivanje i konkretan doprinos biznis lidera političkim naporima za unapređenje ekonomske saradnje i konkurentnosti regiona.

Namera organizatora je da se na zajedničkom susretu biznis lidera i državnika otvore perspektive jačanja konkurentnosti nacionalnih ekonomija, konkurentskog potencijala čitave jugoistočne Evrope, a time i povećanja kvaliteta života u regionu. 

Prvi skup održan je u oktobru 2011. godine u Aranđelovcu, a prethodni, šesti Samit 100 je održan u Skoplju, u oktobru 2017. godine.

Samit 100 su pokrenuli Srpska asocijacija menadžera (SAM), Udruženje menadžera Slovenije (ZM) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), da bi se kasnije pridružili i ostali biznis partneri iz regiona – Atlas fondacija iz Crne Gore, Alkaloid iz Makedonije, BBI Bank i ASA holding iz BiH.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво