Брнабић: Можемо постати регион победника

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је, на отварању Самита 100 бизнис лидера у југоисточној Европи, да верује да цео регион укључивањем у процесе дигиталне трансформације може постати 'регион победника'.

"Чврсто верујем да је четврта индустријска револуција огромна шанса Србије и целог региона да сустигне и ухвати корак са развијеним светом", поручила је Брнабићева.

Истакла је да цео регион не може себи да приушти да пропусти ту шансу.

"Ово је један од најважнијих приоритета Владе Србије, на којем ради сваки дан. Верујем да на таласу четврте индустријске револуције, која је обележена дигитализацијом, ово може бити регион победника и претходника у иновацијама и примени нових технологија у привредном расту", нагласила је Брнабићева.

Додала је да је Србија по том питању на јако добром путу.

Брнабићева је нагласила да је циљ да се у Србији фокус инвестиција пребаци са радно интензивних на инвестиције засноване на иновацијама и новим технологима, као и истраживању и развоју, извозу производа и услуга базираних на знању и глобалној конкурентности српских компанија.

"Зато морамо даље да мењамо пословно окружење, пре свега кроз реформу правнопореског система, као и да радимо на даљем повезивању региона, уклањањем баријера за размену знања, роба и услуга", рекла је премијерка.

Бранбићева наводи да је од почетка рада Владе инвестирано око 850 милиона евра у путну и железничку инфраструктуру и да се наставља развој стратешке саобраћајне мреже.

Премијерка каже да се убрзано ради на јачању дигиталних компетенција и да ће, захваљујући кредиту Европске инвестиционе банке, бити уложено око 60 милиона евра у наредне три године у инфраструктуру за стартап и иновационе компаније, истраживање и развој, лабораторије и научне пројекте.

Подсетила да се уводи електронска управа у све сегменте, као и да је електронска управа одговор Владе на потребу за ефикаснијим и транспарентнијим јавним услугама.

"Од краја октобра, у Србији ће, захваљујући напорима НБС, бити омогућена и инстант плаћања."

"Регионални самит o дигитализацији априла 2019"

Најавила је да ће се у априлу 2019. године одржати у Београду и регионални самит o дигитализацији са угледним гостима из региона, Европе и света.

Брнабићева каже да ниједна влада не може сама да трансформише друштво без активног учешћа пословних лидера и позвала их да дају предлоге и идеје, али и да више сарађују са науком и институтима.

Истакла је да треба да буду храбри у освајању нових тржишта и технологија и да у новом дигиталном добру не виде себе само као лидере региона већ и као пословне лидере Европе и света.

"Треба први да развијате технологије које ћете извозити у целом свету. Наш регион већ има такве компаније у разним индустријама, пре свега у софтверској. Имамо и светски важне компанија и институте у области генетике, биотехнологије, дигиталне пољопривреде и блокчејна", поручила је Брнабићева.

Сматра да морамо да будемо много храбрији и одлучнији када је реч о нама и нашем месту у свету.

"Привредни раст у 2018. биће изнад четири одсто"

Брнабићева је навела да ће привредни раст Србије у 2018. години бити изнад четири одсто.

Премијерка је на Самиту 100 бизнис лидера рекла да је привредни раст наше земље у првој половини године био 4,85 одсто, по чему се Србија сврстала међу најбрже растуће економије у Европи.

"До краја године очекујемо раст од 4,2 одсто, тако да ћемо у сваком случају имати за ову годину раст изнад четири одсто", додала је Брнабићева.

Подсетила је да је Србија на Дуинг бизнис листи Светске банке на 43. месту, што је, како је рекла, најбоља позиција земље на тој листи.

"Србија је, према извештају Фајненшел тајмса, привукла чак 12 пута више директних страних инвестиција него што се очекује од економије наше величине и по томе смо прваци света у конкуренцији од 94 земље широм света", нагласила је Брнабићева.

Додала је да су јавне финансије стабилизоване и да имамо трећу годину заредом суфицит у буџету.

Такође, Србија има јавни дуг испод 60 одсто БДП-а, а незапосленост је смањена са 24 на 12 одсто.

"Сада сву пажњу можемо да усмеримо на раст и трансформацију српске привреде", нагласила је Брнабићева.

Самит 100 је окупио најистакнутије пословне лидере Србије, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније и Албаније и представнике држава из региона.

Главна тема седмог Самита 100 бизнис лидера је како искористити четврту индустријску револуцију као одскочну даску и на тај начин учинити "квантни" скок до развијеног и глобално конкурентног региона.

Скуп су покренули Српска асоцијација менаџера (САМ), Удружење менаџера Словеније (ЗМ) и Хрватска удруга послодаваца (ХУП), да би се касније придружили и остали пословни партнери из региона – Фондација "Атлас" из Црне Горе, "Алкалоид" из Македоније, ББИ банк и "АСА холдинг" из БиХ.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво