Lagard: Srbija zemlja za primer

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je u Vašingtonu sa direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard o saradnji te međunarodne finansijske institucije sa našom zemljom, za koju je rekla da je "zemlja za primer", saopštila je Vlada Srbije.

Ana Brnabić i Kristin Lagard razgovarale su o novom sporazumu MMF-a i Srbije koji će se sprovoditi 30 meseci. Aranžman je isključivo savetodavni i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava, što je potvrda dobrih ekonomskih rezultata koje je Srbija do sada postigla, istaknuto je u razgovoru.

Brnabićeva je naglasila da je Srbija u prethodnom, uspešno sprovedenom trogodišnjem aranžmanu, koji je sklopljen sa MMF-om, pokazala da je sposobna da nadmaši mnoge od svojih makroekonomskih ciljeva.

Program jeste bio težak, ali nam je mnogo pomogao. Srbija je sada potpuno drugačija zemlja, rekla je premijerka i zahvalila direktorki MMF-a što je aranžman koji je odobren Srbiji napravljen prema potrebama naše zemlje.

Brnabićeva je napomenula da je prethodna Vlada započela i završila fiskalnu konsolidaciju i makroekonomsku stabilizaciju a da je zadatak ove Vlade da postigne brži rast BDP-a.

Radićemo na tome i treba nam vaša podrška, jer želimo da Srbija bude još bolja zemlja za život i poslovanje, naglasila je predsednica Vlade i navela da će prioritet biti reforma javnih preduzeća.

Brnabićeva je dodala da je Srbiji potrebna pomoć kako bi se povećala efikasnost investicija u velike infrastrukturne projekte i da želi da se poveća broj investicija koje su zasnovane na inovacijama, oslanjaju se na nauku, istraživanje i razvoj.

Želimo da promenimo ekonomsku paradigmu i gradimo ekonomiju koja kreira dodatnu vrednost, dodala je ona.

Direktorka MMF-a potvrdila je da delegacija te finansijske institucije dolazi u Srbiju u septembru kada će se razgovarati o nastavku reformi.

Lagardova je pohvalila srpsku IT industriju, ističući da je bila pozitivno iznenađena rastom njenog izvoza od 30 odsto godišnje, navodeći da je premijerka Brnabić u tome dobro prepoznala mogućnost rasta i povećanja konkurentnosti srpske privrede.

U nastavku posete Vašingtonu predsednica Vlade Srbije susrela se i sa kongresmenom Majklom Mekolom, predsednikom Komiteta za unutrašnju bezbednost i članom Spoljnopolitičkog komiteta Predstavničkog doma.

Mekol i Brnabićeva razgovarali su o dugoj tradiciji dobrih odnosa Srbije i SAD, čija potvrda je i svečanost obeležavanja 100 godina od podizanja srpske zastave ispred Bele kuće, koja je juče održana u Vašingtonu.

Brnabićeva je pozvala Mekola da poseti Srbiju, a on se zahvalio na pozivu i izrazio interesovanje da je poseti.

Brnabić: Cilj Vlade stabilno poslovanje 

Predsednica Vlade Srbije razgovarala je i sa članovima Poslovnog saveta za međunarodno razumevanje, među kojima su predstavnici multinacionalnih kompanija poput "NCR", "Viza", "Filip Moris", "Master Kard". 

Naglasila je da je cilj Vlade da obezbedi predvidivo i stabilno poslovno okruženje i osigura dugoročno održiv privredni rast.

Brnabićeva je rekla da se radi na tome da se dodatno unapredi pozicija Srbije na Duing biznis listi Svetske banke.

Srbija teži da bude zemlja u kojoj će nove tehnologije, digitalizacija, obrazovanje i inovacije biti okosnica razvoja, naglasila je Brnabićeva.

U razgovoru sa predstavnicima vodećih američkih kompanija, Brnabićeva je rekla da se intenzivno radi na reformi javne administracije, kako bi se stvorila efikasna uprava.

Pored toga, prioritet Vlade je vladavina prava i jačanje efikasnosti i nezavisnosti pravosuđa, ocenila je ona.

Brnabićeva je rekla da je na sastanku sa ministrom finansija SAD Stivenom Mnučinom, predstavnicima MMF-a i Svetske banke, razgovarala o pronalaženju rešenja za dvostruko oporezivanje srpskih preduzetničkih firmi iz Silicijumske doline.

Domaćin skupa, kompanija "NCR", naglasila je da je Srbija odlična zemlja za investiranje, a Vlada Srbije sjajan partner, zbog čega ta kompanija želi da proširi svoje poslovanje u Srbiji.

U razgovoru sa predsednicom Vlade, članovi Poslovnog saveta osebno su se interesovali za obrazovanje i reformu obrazovnog sistema u Srbiji, saopštila je Vlada Srbije.

Srbija intenzivno radi na modernizaciji svoje saobraćajne infrastrukture, jer je tranzitna raskrsnica tog dela Evrope, rekla je Brnabićeva i navela je da se završavaju putni
koridori 10 i 11 i da se radi na brzoj pruzi od Beograda do Budimpešte.

Za Srbiju su posebno važni "Autoput mira" do albanske luke Drač, auto-put koji će povezati Beograd i Sarajevo i auto-put do Bugarske, predočila je Brnabićeva.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво