Antić: Iz obnovljivih izvora 250 megavata struje

Međunarodni sajam tehnika za očuvanje voda i održive energije otvoren je Beogradu, a ministar energetike, Aleksandar Antić, je najavio da će će Srbija u 2018. imati na mreži još 250 megavata struje iz obnovljivih izvora energije.

"Ova godina je ključna za naš energetski sektor, pošto ćemo napraviti najveći iskorak", istakao je Aleksandar Antić u "Belekspo centru".

Navodi da je prethodnih godina Srbija napravila postrojenja za 100 megavata iz obnvljivih izvora energije, dok ćemo samo ove godine dobiti novih 250 megavata, uglavnom od velikih vetroparkova.

To su vetroparkovi – Alibunar 42 megavata, Kovačica 105 megavata i veći deo Čibuka sa oko 100 megavata.

Ističe da ćemo u 2019. imati i dodatnih 250 megavata iz obnovljivih izvora energije.

Podsetio je da je cilj da Srbija do 2020. ispuni evropski cilj – 27 odsto učešća obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji struje do 2020. godine.

Ministar je rekao da ćemo do tada imati 600 do 650 megavata struje iz obnovljivih izvora energije.

"Nova strategija po pitanju obnovljivih izvora energije"

Napomenuo je da EU treba da donese novu strategiju po pitanju obnovljivih izvora energije za period do 2030. godine, koja će verovatno definisati kao cilj 30 do 35 odsto učešća obnovljivih izvora u ukupnoj potroši.

Poručio je da će Srbija biti spremna i za taj izazov i dodao da će Srbija raditi na daljem razvoju hidroelektrana, kao i da se priprema novi akcioni plan za – solarnu energiju, biomasu, geotermalnu energiju...

Istakao je da je sajam važan skup za razmenu informacija, iskustva i novih tehnologija, pre svega iz obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine i zahvalio organizatorima.

Otvaranju sajma prisustvovao je i ambasador Nemačke Aksel Ditman, koji je rekao da Nemačka preduzima velike napore za poboljšanja u toj oblasti i istakao da je Srbija dosta napredovala.

Naveo je da je Nemačka pomogla Srbiju sa više od milijardu evra za projekte u energetskom sektoru, kako bi se izvršila tranzicija enegetskog sistema u skladu sa održivim razvojem.

Naglasio je da se u Srbiji realizuje veliki broj projekata uz podršku Nemačke, u oblasti energetske efikasnosti i slično.

"Želimo da se ubraza napredak Srbije i u oblasti ekologije i enegetike", naveo je Ditman i poručio da će Nemačka nastaviti da pomaže Srbiju.

Istakao je da je Srbija napravila veliki napredak i u tim oblastima, koje su veoma važne u procesu evrointegracija.

"U oblasti energetike je cilj održiva i sigurna isporuka energije", naglasio je Ditman.

"Srbija svesna ekološke zaostalosti"

Državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine Branisalav Blažić je rekao da je Srbija svesna ekološke zaostalosti u kojoj se nalazi.

"Čeka nas rešavanje izuzetno teških problema u životnoj sredini, s obzirom da je za nama višedecenijiski nemar i nerad u ovoj oblasti", naglasio je Blažić.

Naveo je da su javno privatna partnerstva model koji će biti kičma za rešavanje svih problema na putu ka EU kada je reč o poglavlju 27, koje se odnosi na ekologiju.

Direktor grupacije Reko Johan Georga Rema je rekao da će sajam okupiti stručnjake i profesionalce iz te branše.

Naveo je da je to peti sajam i da je dao dobre rezultate pošto je Srbija rezultatima i broju aktivnosti u ekologiji dosada napredovala.

Dodao je da na sajmu učestvuje 60 odsto kompanija iz Srbije i da je dosta povećano interesovanje za taj sajam.

Na sajmu izlaže oko 80 izlagača i učestvovaće oko 800 stručnjaka iz te oblasti.

Očekuje se da će sajam posetiti oko 2.000 profesionalnih posetilaca.

Sajam je otvoren u prisustvu – ambasadora Nemačke Aksela Ditmana, ambasadora Holandije Hendrika van den Dola i ambasadorke Izraela Alone Fišer Kam. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво