Završena prva runda pregovora o "Fijatu", nastavak sutra

Današnji sastanak između predstavnika Vlade Srbije, rukovodstva kompanije "Fijat Krajsler automobili Srbija" i zaposlenih u toj kragujevačkoj fabrici je završen, a sutra se očekuje nastavak pregovora. Premijerka Ana Brnabić je zahvalila učesnicima na razumevanju i dolasku za pregovarački sto.

18.05 – Predstavnici "Fijata" izazili su spremnost organizovanja posebne Komisije  koja će imati za cilj da se izvrši analiza svih procesa rada u toj kompaniji radi eventualne optimizacije poslovanja i ispravljanja svih mogućih nedostataka, saopšteno je nakon sastanka. 

17.00 – Pregovori su završeni i biće nastavljeni sutra. Niko od pregovarača nije izneo detalje razgovora.

16.40 – Direktori "Fijata" napustili su zgradu Vlade i, kako javlja izveštač RTS-a iz Vlade, pregovori su najverovatnije za danas završeni.

15.00 – Nakon jednosatne pauze, nastavljeni pregovori. 

13.45 – Posle sat vremena, razgovori su prekinuti. Kako nezvanično saznaje RTS, reč je o pauzi, a razgovori će biti nastavljeni kasnije danas. 

12.30 – Počeli pregovori predstavnika Vlade, rukovodstva "Fijata" i zaposlenih u fabrici. 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić zahvalila je predstavnicima Štrajkačkog odbora što su imali razumevanja, prekinuli štrajk i došli na pregovore. Istovremeno, zahvalila je i poslovodstvu "Fijata" na učešću u pregovorima i otvorenoj komunikaciji u prethodnom periodu.

Istakla je da je Vladi Srbije stalo do rešenja problema imajući u vidu i to da je manjinski vlasnik firme sa 33 odsto.

"Problem uvek može da iskrsne, ali je važno da se na vreme razgovara o tome i zajednički pronađe rešenje", rekla je Brnabićeva i dodala da je Vlada u te svrhe oformila posebne institucije koje se bave mirnim rešavanjem sporova, kao i da se ubuduće na ovakve mehanizme treba više oslanjati.

Predstavnici "Fijat Krajsler automobila" zahvalili su se predsednici Vlade na angažmanu i vremenu da se pitanje štrajka reši.

Nakon sastanka je saopšteno da su predsavnici "Fijata" izrazili spremnost organizovanja posebne Komisije, u kojoj će učestovovati i predstavnik štrajkačkog odbora, a koja će imati za cilj da se izvrši analiza svih procesa rada u toj kompaniji radi eventualne optimizacije poslovanja i ispravljanja svih mogućih nedostataka, saopšteno je nakon sastanka.

Kako je navedeno, bilo je reči o četiri zahteva koje je štrajkački odbor postavio pred rukovodstvo te kompanije, a pregovori će se nastaviti i u narednim danima, kada će se o svakoj tački posebno razgovarati.

Podseća se da se radi o analizi procesa i eventualnoj optimizaciji rada, obezbeđivanju noćnog prevoza za radnike koji ostaju prekovremeno, kao i mogućnostima za povećanje plate i isplate bonusa efikasnosti.

Kada je reč o drugim zahtevima, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić podsetila je da su radnici "Fijata" vredni i lojalni ljudi, kao i da je ovo prvi put kako su stupili u štrajk od kako kompanija posluje u Srbiji te apelovala na obe strane da se u narednim danima razgovara o svim mogućim opcijama koje bi bile na zadovoljstvo svih, rečeno je u saopštenju

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković nije mogao detaljnije da govori o pregovorima, jer, kako je rekao, oni su u toku, ali je ocenio da su konstruktivni.

"Zbog pregovora nismo u mogućnosti da dajemo izjave. Pozvao sam neke kolege da ne dajemo izjave, pošto se razgovori sa kompanijom nastavljaju sutra. Krenuli smo u pregovore na konstruktivan način, kako bismo našli rešenje za izlaz iz ove situacije", rekao je Marković novinarima.

Upitan šta je najveći problem u pregovorima, Marković je odgovorio da nema problematičnih pitanja.

"Sva pitanja biće rešena u pregovorima", poručio je Marković.

U ime Vlade Srbije u pregovorima je učestvovala premijerka Ana Brnabić i ministri privrede i rada, Goran Knežević i Zoran Đorđević, u ime kompanije "Fijat" generalna direktorka Silvija Verneti, a u ime zaposlenih predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković.

Premijerka je sinoć iza zatvorenih vrata u Skupštini grada Kragujevca više od dva sata razgovarala sa predstavnicima štrajkača u "FKA Srbija", gde je proizvodnja obustavljena 27. juna.

Na tom sastanku dogovoreno je da danas u Vladi počnu pregovori sa poslodavcem, a da se radnici vrate u pogon.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво