Прва смена на радним местима – покренута производња у "Фијату"

Радници крагујевачког "Фијата" од јутрос су поново на радним местима. После штрајка, који је трајао 16 радних дана, на састанку са председницом Владе Аном Брнабић договорено је да се протест прекине и почну преговори са менаџментом "Фијата". Представници руководства компаније "Фијат Крајслер аутомобили Србија" стигли су у зграду Владе Србије где ће разговарати са премијерком Србије Аном Брнабић и министром привреде Гораном Кнежевиће о захтевима радника у тој крагујевачкој фабрици.

У "Фијатовој" фабрици у Крагујевцу јутрос је покренута производња. Прва смена у погонима је од шест, а друга долази у 14 сати. Прекид штрајка није пораз, сматра председник Штрајкачког одбора Зоран Марковић, већ шанса да се за преговарачким столом синдикат избори за радничке захтеве.

"Крај није одлазак из 'Фијата', крај је да нам се поправе услови рада, наше зараде, она наша четири захтева. Једини начин који смо сада са премијерком успели да постигнемо, да знају сви да смо добили обећање и уверавање премијерке да ће сутра и у наредном периоду да буде заједно са нама, на истој смо страни – да у Крагујевцу 'Фијат' послује у складу са позитивним прописима", рекао је јуче председник Штрајкачког одбора Зоран Марковић.

Са Штрајкачким одбором преговараће највиши ниво менаџмента "Фијата". Премијерка Србије је обећала да ће Влада учинити све што је у њеној моћи да помогне. Захвалила се руководству "Фијата" са којим је све време била у контакту и покушавала да постигне компромис.

"Силвија Вернети и господин Алтавила су увек били спремни за разговор, макар са мном. Молила сам их за стрпљење док не видимо шта ћемо да урадимо, зато што је 'Фијат' важан за Србију, важан је за целу Србију, важан је и за ове раднике, важан је за Крагујевац, важан је и за кооперанте, важан је за нас као Владу Србије, важан је за економију и због тога ћемо и ја ћу се много више посветити 'Фијату' као предсеница Владе, зато што дугујем и свим овим људима", рекла је премијерка Ана Брнабић.

На преговорима у Влади Србије радници "Фијата" бориће се за испуњење четири захтева – повећање плата на 50.000 динара, исплату бонуса ефикасности као у другим "Фијатовим" фабрикама, реорганизацију производње и исплату трошкова превоза ван радног времена.

Број коментара 42

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво