Si: Finansijska kriza rezultat prekomerne težnje za profitom

U Švajcarskoj počeo 47. Svetski ekonomski forum. Učestvuje oko 3.000 stručnjaka, političkih i ekonomskih lidera. Predsednik Kine poručio u Davosu da je međunarodna finansijska kriza bila rezultat prekomerne težnje za profitom. Forum traje do 20. januara. Tamo je i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Kineski predsednik Si Đinping u uvodnom obraćanju na forumu ocenio je da je međunarodna finansijska kriza bila je rezultat prekomerne težnje za profitom, a ne posledica globalizacije koja je postala 'Pandorina kutija' u očima mnogih.

Si je okupljenima poručio da Kina neće dvalvirati juan ni započeti trgovinski rat.

Peking se zalaže za za otvorene, transparentne i sporazume u kojima svi dobijaju, rekao je Si i pozvao ostale zemlje da ne krive druge kada zapadnu u ekonomske teškoće.

Si je naglasio da će Kina svoja vrata ostaviti širom otvorena i di ih neće zatvarati.

U izveštaju objavljenom pred zvanično otvaranje, Svetski ekonomski forum u Davosu je pozvao svetske vlade da kao ključni cilj stave povećanje životnog standarda građana, a ne kao do sada samo ekonomski rast.

Ocenjeno je da većina zemalja "propušta važne prilike da poboljša ekonomski rast i istovremeno smanji nejednakost", koja je jedna od ključnih tema ovogodišnjeg skupa.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji učestvuje u forumu, sastao se sa kineskim predsednikom Si Đipingom.

To je bio prvi u nizu zvaničnih susreta koje će u Davosu imati premijer, kako sa političkim liderima, tako i sa predstavnicima stranih kompanija.

Zakazani su susreti s američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom i predsednicom Švajcarske Doris Lojtard.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво